Nieuws

Een lange zit, maar Apeldoorn heeft een begroting voor de komende jaren

Meer dan 400 kantjes telt de begroting in Apeldoorn. Daarbij kwamen donderdag bijna twintig amendementen die waren ingediend. Eensgezindheid was ver te zoeken: Apeldoorn heeft een begroting, maar het college kreeg van de oppositie amper steun voor haar plannen. © Pixabay
APELDOORN - Meer dan 400 kantjes telt de begroting in Apeldoorn. Daarbij kwamen donderdag bijna twintig amendementen die waren ingediend. Eensgezindheid was ver te zoeken: Apeldoorn heeft een begroting, maar het college kreeg van de oppositie amper steun voor haar plannen.
door Bastiaan van Blokland
Wethouder Detlev Cziesso was er aan het begin van de vergadering direct duidelijk over: ligt er straks geen begroting, dan staat Apeldoorn volgend jaar onder toezicht van de provincie. Want de gemeente moet vele miljoenen bezuinigen.
De begroting kwam er, maar niet dankzij de oppositie. Slechts twee fracties, goed voor drie zetels, stemden mee met de coalitiepartijen.

Niet rooskleurig

Onder toezicht staan, dat betekent dat de gemeente geen enkele zeggenschap meer heeft over haar uitgaven. De provincie Gelderland moet dan eerst alle plannen goedkeuren en zal verstrekkende maatregelen doorvoeren om tekorten weg te werken.
Het roept slechte herinneringen op aan enkele jaren geleden. Toen stond Apeldoorn er zó slecht voor, dat de gemeente onder toezicht kwam. Dat is inmiddels anders, maar de toekomst van Apeldoorn is niet rooskleurig. Die miljoenen moeten ergens vandaan komen.

Wat gebeurt er straks zoal?

De ozb wordt verhoogd met ruim 7 procent, de afvalstoffenheffing stijgt met bijna 25 procent en de pgb wordt gekort met 50.000 euro. Alleen op dat laatste onderdeel kwam een raadsbreed besluit om daarin iets minder rigoureus te snijden dan werd voorgesteld.
Ook zal het college bij financieel ingrijpende projecten voortaan een externe partij de plannen laten toetsen, zodat een situatie als bij het Plein van de Stad, dat enorm uit de klauwen liep, kan worden voorkomen.
De coalitie bleek verder onvermurwbaar. Het was toegeven op centen, maar feitelijk verandert er amper iets aan de begroting zoals die er al lag.

De bitterbal blijft rondgaan

Een motie om hapjes tijdens vergaderingen helemaal af te schaffen haalde het niet. Het zou een druppel op een gloeiende plaat zijn om de tekorten tegen te gaan, maar in de ogen van Antoon Huigens (GemeenteBelangen) een symbool dat de raad zou sieren
Het leidde tot de nodige hilariteit ('mag ik dan zelf mijn meegebrachte bitterballen bakken?'), waarop Huigens besloot de motie in te trekken. De bitterbal blijft dus ook in de toekomst gewoon rondgaan in Apeldoorn.
Het is één van de weinige zekerheden in de gemeente. Wethouder Cziesso wilde er niet aan garanties te geven voor de toekomst. Of er meer bezuinigingen aankomen, of de ozb volgend jaar opnieuw wordt verhoogd? Liever niet, zegt het college. Maar zeker weten doe je het niet.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!