Nieuws

Buurgemeente maakt bezwaar tegen Nijmeegse asowoningen

Een vorm van Skaeve Huse in Rotterdam.
De gemeente Lingewaard heeft bezwaren tegen de komst van vijf Skaeve Huse, in de volksmond ook wel asowoningen. Die woningen komen net over de gemeentegrens aan de Stationsstraat in Nijmegen. Er is inmiddels een bezwaarschrift ingediend. © ANP
NIJMEGEN - De gemeente Lingewaard heeft bezwaren tegen de komst van vijf Skaeve Huse, in de volksmond ook wel asowoningen. Die woningen komen net over de gemeentegrens aan de Stationsstraat in Nijmegen. Er is inmiddels een bezwaarschrift ingediend.
Al in 2017 ontstond er onrust in Lingewaard toen de asowoningen werden aangekondigd. Even leek het erop dat alles met een sisser afliep, maar dit jaar drukte Nijmegen de zogenoemde Skaeve Huse alsnog door. 

Mogelijke overlast in Bemmel en Ressen

'Met name voor de inwoners van Ressen en Bemmel heeft het besluit van de gemeente Nijmegen consequenties', stelt Lingewaard. 'Bij ons is nog geen plan bekend waarin het toezicht, het beheer, de veiligheid en calamiteiten zijn geregeld. Wij hebben het voorstel gedaan om een permanente professionele beheerder of toezichthouder in het Skaeve Huse te plaatsen. Hier hebben wij tot nu toe geen reactie op gehad. Onze bezwaren richten zich dus op openbare orde en veiligheid. Want wij willen geen overlast voor onze inwoners.'
Skaeve Huse zijn voor dak- en thuislozen die alleen passen in een zeer kleine woongemeenschap met begeleiding, in een rustige, prikkelarme omgeving met ruimte om zich heen. En die prikkelarme omgeving is er volgens het Nijmeegse gemeentebestuur in Noord.

Opening tot verder overleg

'In ons bezwaarschrift is een opening tot overleg geboden om tot een oplossing te komen', laat een woordvoerder van Lingewaard weten. Het bezwaarschrift zal worden ingetrokken als er op een andere manier een oplossing gevonden kan worden. 
De gemeente Nijmegen zegt dat er regelmatig contact is geweest met Lingewaard over de Skaeve Huse, maar tot een oplossing heeft dat dus nog niet geleid. 'Het bezwaar wordt nu beoordeeld en beantwoord', stelt een woordvoerder. De beoogde locatie ligt ook in de buurt van de gemeente Overbetuwe, maar die gemeente liet eerder weten geen bezwaar te maken. 

Meer asowoningen in de stad

Niet alleen in Nijmegen-Noord komen er asowoningen. Aan de Stadbroekseweg in Dukenburg komen ook acht Skaeve Huse, tot ongenoegen van bewoners die eerder ook al bezwaar aantekenden. In Nijmegen-Noord maken omwonenden zich eveneens grote zorgen.
Het Nijmeegse college benadrukte eerder dat uit ervaringen in andere steden blijkt dat omwonenden van Skaeve Huse daarvan 'geen noemenswaardige hinder' ervaren en vindt de komst ervan belangrijk. In totaal is er dan ook 650.000 euro voor vrijgemaakt. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!