Gelderse ziekenhuizen draaien volgende week woensdag een zondagdienst

ARNHEM - Alle Gelderse ziekenhuizen doen op woensdag 20 november mee met de landelijke stakingsdag. Dat zeggen de vakbonden. Alleen bij het Nijmeegse Radboudumc wordt niet gestaakt omdat dat ziekenhuis onder de koepelorganisatie van universitair medische centra valt en die hebben een eigen cao afgesloten waar alle partijen mee hebben ingestemd.

De ziekenhuizen op de lijst die vakbond FNV publiceerde, draaien volgende week woensdag op een aantal afdelingen zondagdiensten. Dat wil zeggen dat geplande afspraken worden verzet met uitzondering van spoedopnames.

Welke afdelingen?

Per ziekenhuis verschilt het om welke afdelingen het gaat. In ieder geval opnames op de Intensive Care, kraam/couveuse-afdeling en de afdelingen oncologie en hartbewaking zijn uitgezonderd. 

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk betreurt het dat patiënten hinder kunnen ondervinden van de landelijke actiedag en heeft een lijst gepubliceerd welke afdelingen bij hen gesloten zijn die dag. Ze benadrukken dat patiëntveiligheid voorop staat. 

Daar sluit Ziekenhuis Rivierenland in Tiel zich bij aan. Volgens woordvoerder Marjolein Klaassen gaan de acties wel merkbaar zijn doordat er ook bij het lab en de afdeling radiologie gestaakt wordt. 'We zijn nu druk met het verzetten van afspraken. Uiteraard alleen zolang dat medisch verantwoord is.' Bij rivierenland draaien alle verpleegafdelingen - met uitzondering van de kinderafdeling - zondagdiensten. 'Het personeel is uiteraard wel aanwezig. Maar ze gaan zich die dag met andere zaken bezig houden.'

Vastgelopen cao

De reden dat het ziekenhuispersoneel staakt, is omdat de cao-onderhandelingen zijn vastgelopen. De vakbonden FNV, FBZ, NU'91 en CNV hebben daarom komende woensdag uitgeroepen tot landelijke actiedag. 

De bonden willen een structurele salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon als medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Daarnaast willen ze maatregelen om de werkdruk te verlichten.

Zie ook: Rijnstate doet mee aan landelijke actiedag ziekenhuizen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: