Nieuws

Maatregelen om stikstofcrisis: langzamer rijden, noodwet voor bouw en aangepast veevoer

Het kabinet komt met vier maatregelen om de stikstofcrisis het hoofd te bieden. Alle maatregelen zijn op korte termijn uitvoerbaar en moet de uitstoot van stikstof moeten verlagen. Dat zei premier Mark Rutte woensdag bij de bekendmaking van de stikstofmaatregelen. © ANP
DEN HAAG - Het kabinet komt met vier maatregelen om de stikstofcrisis het hoofd te bieden. Alle maatregelen zijn op korte termijn uitvoerbaar en moet de uitstoot van stikstof moeten verlagen. Dat zei premier Mark Rutte woensdag bij de bekendmaking van de stikstofmaatregelen.
Dinsdag lekte al uit dat de maximumsnelheid op snelwegen overdag naar 100 kilometer per uur gaat. 'Dat is een rotmaatregel', aldus Rutte. 'Niemand vindt het leuk, maar hier speelt een groter belang.' 
Volgens de premier ontstaat door deze maatregel ruimte voor vrijwel de gehele woningbouw. Hij noemt het tegenover de NOS 'denkbaar' dat de maximumsnelheid in de toekomst weer omhooggaat, maar wil daar geen beloftes over doen. 'Deze maatregel zal voor langere tijd zijn', aldus Rutte.
De tekst gaat verder onder de tweet:
Verder komt er komt een noodwet om ervoor te zorgen dat projecten als dijkversterking kunnen worden doorgezet. Ook wordt de samenstelling van veevoer aangepast, om de uitstoot van ammoniak door de veehouderij terug te dringen.
De vierde maatregel is een regeling voor boeren die willen stoppen. Boeren die door willen met hun bedrijf of zelfs willen uitbreiden, krijgen daar de mogelijkheid voor, mits het op duurzame manier gebeurt. Voor investeringen in verduurzaming trekt het kabinet geld uit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!