Gemeenteraad Wageningen ruikt geld bij bedrijven

WAGENINGEN - Bedrijven die zich in Wageningen vestigen, gaan daar mogelijk meer voor betalen. Een verhoging van de zogenoemde bouwleges kan de gemeente honderdduizenden euro's opleveren. Een meerderheid van de gemeenteraad voelt er wel wat voor.

De gemeenteraad besprak dinsdagavond de meerjarenbegroting. Wageningen heeft een tekort van gemiddeld 5,3 miljoen euro per jaar. Met extra geld uit de bedrijvenhoek, kan dat tekort teruggedrongen worden. 

Lastenverhoging

In Wageningen zit er een maximum aan hoogte van de te betalen bouwleges, kosten die de gemeente in rekening brengt rondom vergunningen, voor bedrijven die zich hier vestigen. 

Maar daarmee snijdt de gemeente zichzelf in de vingers, vindt onder meer de SP. Die partij stelt dan ook voor om het maximum te schrappen. Er komt dan meer geld vrij om het gemeentelijk tekort op te lossen. De ChristenUnie komt met een iets ander voorstel: de partij wil het maximum aan te betalen bouwleges niet afschaffen, maar verhogen: van 356.500 euro naar 434.000 euro.

Pvda en GroenLinks staan wel achter een lastenverhoging voor bedrijven door regels rondom bouwleges aan te passen. 'Het geld kunnen we dan inzetten voor klimaat en emissieloosheid', zegt Lenny Putman (GroenLinks). 

En ook D66 wil een dergelijk plan wel in overweging nemen, al is er voor die partij wel een grens. 'Wij willen niet het ondernemersklimaat killen', zegt Laura Kaper.

Ondernemingsklimaat 

Alleen de VVD geeft aan geen voorstander te zijn van het verhogen van de leges. 'Daarmee maken we Wageningen minder aantrekkelijk voor grote bedrijven', zegt fractievoorzitter Bart Rozemeijer. 'Het gaat om een goed ondernemingsklimaat.'

Maar volgens Mathilde Maijer (PvdA) speelt de hoogte van bouwleges geen rol bij de overweging van bedrijven om zich wel of niet in Wageningen te vestigen. 'Destijds zijn de regels aangepast om Friesland Campina naar Wageningen te halen. Achteraf zei Friesland Campina dat het voor hen geen enkele overweging was geweest.'

Dinsdag 26 november debatteert de gemeenteraad verder over de meerjarenbegroting. De PvdA heeft al aangekondigd met een voorstel over de bouwleges te komen. 

* In een eerdere versie van dit artikel stond dat de ChristenUnie de bouwleges wil verhogen. Dit was een misverstand: het gaat om een verhoging van het maximum aan te betalen bouwleges. 

Lees ook:

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Wageningen Politiek Nieuws
Deel dit artikel: