Eindelijk duidelijkheid over waterafrekening: minima krijgen 75 euro terug

WAGENINGEN - Wageningse minima krijgen de komende weken ruim 75 euro van de gemeente. Het gaat om een compensatie voor de hogere waterafrekening, die dit najaar op de mat viel.

De compensatie geldt alleen voor mensen met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm. Minima die bekend zijn bij de gemeente krijgen het geld tussen 13 en 18 november automatisch op hun rekening gestort. Anderen moeten de compensatie apart aanvragen bij de gemeente. Dat kan tijdens speciale inloopmomenten tussen 18 november en 13 december. 

Lang onduidelijk

De waterrekening viel dit jaar voor alle Wageningers hoger uit. Onder meer omdat de gemeente zogenoemde precariobelasting heft bij waterbedrijf Vitens. Het bedrijf rekent dat door aan haar klanten.

Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad dat er een compensatie voor mensen met een laag inkomen moest komen. Toch was nog lang onduidelijk hoe zij die compensatie konden aanvragen. De gemeente heeft de regeling niet tijdig gecommuniceerd. De waterrekening viel weken geleden al op de mat. Minima wisten toen niet hoe ze die 75 euro voor de precariobelasting terug konden krijgen.

Dat zorgde voor veel klachten. 'Toen stroomden natuurlijk de telefoontjes binnen', zei wethouder Dennis Gudden tijdens de raadsvergadering maandagavond. 'Dat is volgens mij een leerpunt voor de volgende keer.'

Zie ook: Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: