Nieuws

Bannerheren hadden de macht in de Achterhoek, tot de tachtigjarige oorlog

De Achterhoek, of eigenlijk het Graafschap Zutphen, werd lange tijd bestuurd door ridders. Die werden aangesteld door de Graven van Gelre. De Bannerheren van Gelre waren een van de belangrijkste machthebbers. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De Achterhoek, of eigenlijk het Graafschap Zutphen, werd lange tijd bestuurd door ridders. Die werden aangesteld door de Graven van Gelre. De Bannerheren van Gelre waren een van de belangrijkste machthebbers.
Onder meer de Bannerheer van Bergh, die woonde op kasteel Huis Bergh in 's Heerenberg. Ze regeerden over de regio en stichtten zelfs een stad: Bronkhorst. Dat pakte echter minder goed uit dan gehoopt, het stadje bleef tot op de dag van vandaag erg klein.
De tachtigjarige oorlog maakte echter een einde aan de Bannerheren in de Achterhoek. Hendrik van den Bergh koos voor de kant van de Spanjaarden. Decennia lang werd er gevochten voor de macht.
Bannerheren hadden de macht in de Achterhoek, tot de tachtigjarige oorlog - Ridders van Gelre
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!