Nieuws

Wereldberoemd voetbalveldje Nijmegen blijft open, maar er zijn wel regels

Het speelveldje van basisschool De Buut in Nijmegen mag van de rechter voorlopig blijven. De school moet wel de goaltjes en de betonnen randen verwijderen en hoogpolig kunstgras neerleggen. En het speelveldje moet door weeks na 18.30 uur en in het weekend dicht. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het speelveldje van basisschool De Buut in Nijmegen mag van de rechter voorlopig blijven. De school moet wel de goaltjes en de betonnen randen verwijderen en hoogpolig kunstgras neerleggen. En het speelveldje moet door weeks na 18.30 uur en in het weekend dicht.
De rechter haalt hiermee een streep door de dwangsom van 10.000 euro die de gemeente Nijmegen deze zomer wilde opleggen aan de school vanwege het vertreden van de geluidsnormen.
Het nieuws werd wereldwijd opgepikt en na een storm van protest en 3700 handtekeningen besloot de gemeente de termijn te verlengen, zodat de partijen er alsnog uit konden komen.
Dat gebeurde niet en daarom volgde een gang naar de rechtbank waarbij de bewoners eisten dat de gemeente de boete eindelijk zou opleggen, terwijl de school juist uitstel wilde om er alsnog uit te komen. Vorige week kwam de rechter zelf een kijkje in Nijmegen nemen en hoorde beide partijen (de school en de omwonenden) aan.

Proceskosten betalen

De rechter vindt nu dat uit het eerste geluidsrapport nooit de conclusie getrokken kon worden dat de geluidsnormen overtreden werden, zodat Nijmegen geen dwangsom mocht opleggen. Daarom moet Nijmegen ook de proceskosten betalen.
Omdat uit een later rapport wel duidelijk blijkt dat de geluidsnormen worden overtreden moet de school dus wel maatregelen nemen om de geluidsoverlast te beperken. Volgens de rechter is er nog nader onderzoek nodig om een definitieve oplossing te vinden voor de overlast.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!