Nieuws

Adellijk noaberschap was heel belangrijk in de Achterhoek

Kasteel Ruurlo.
Wie door de Achterhoek rijdt, valt op dat in deze regio nog altijd een groot aantal kastelen te bewonderen is. Vaak worden deze adellijke huizen bewoond door families die al generatieslang aan het kasteel verbonden zijn. Zij speelden in de negentiende en vroege twintigste eeuw een hoofdrol in de ontwikkeling van het sociale en maatschappelijke leven in Achterhoekse dorpen en stadjes. © Omroep Gelderland
RUURLO - Wie door de Achterhoek rijdt, valt op dat in deze regio nog altijd een groot aantal kastelen te bewonderen is. Vaak worden deze adellijke huizen bewoond door families die al generatieslang aan het kasteel verbonden zijn. Zij speelden in de negentiende en vroege twintigste eeuw een hoofdrol in de ontwikkeling van het sociale en maatschappelijke leven in Achterhoekse dorpen en stadjes.
In de streekliteratuur wordt vaak de slechte verstandhouding tussen de adel en hun medewerkers benadrukt. Kasteelheren hadden veel landbezit en zij zouden de boeren in de omgeving hebben uitgebuit.
Historisch onderzoek laat het tegendeel zien. Kasteelheren hadden vaak een goede band met de pachtboeren die op het land werkten. Zij kwamen de boeren bijvoorbeeld tegemoet bij misoogsten. Ook voor het huispersoneel zorgden de kasteelbewoners over het algemeen goed.
Tekst gaat verder onder de video.
Adellijk noaberschap was heel belangrijk in de Achterhoek

Sophia's Lust

In de negentiende eeuw hielpen adellijke families ook bij de opkomst van het verenigingsleven. De kasteelbewoners financierden voorzieningen voor kerken of scholen, maar stelden bijvoorbeeld ook een stuk grond ter beschikking voor de oprichting van de voetbalclub.
In Ruurlo zijn veel voorzieningen opgericht met geld van de familie Van Heeckeren. Van de molen tot de medische zorg. Toen inwoners van Ruurlo in 1861 een muziekvereniging wilden oprichten, gingen ze langs bij freule Sophia op het kasteel. Zij gaf geld voor de aankoop van muziekinstrumenten. Zo zag muziekvereniging Sophia's Lust het levenslicht en die bestaat nu nog steeds.
Tekst gaat verder onder de foto.
Grafmonument familie Van Heeckeren. Foto: Omroep Gelderland

Ridders van Gelre

De Ridders van Gelre gingen op bezoek bij de familie Van Heeckeren die nog altijd in Ruurlo woont. Freule Hermance is net als haar verre oud-tante nog altijd beschermvrouwe van muziekvereniging Sophia's Lust.
Het verhaal over de maatschappelijke betrokkenheid van de adel is een onderdeel van het programma Ridders van Gelre. Enkele belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de regio passeren hierin de revue.
Kijk hier de hele uitzending terug.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!