Arnhemse wethouder teruggefloten om 'boekhoudtruc' met zorgmiljoenen

ARNHEM - Bijna 8 miljoen euro voor zorg boekte wethouder Financiën Ronald Paping extra in zijn begroting om deze rond te krijgen. Dat geld is alleen nog niet toegezegd. Het Rijk staat deze 'boekhoudtruc' toe. De provincie is er niet blij mee en de Arnhemse gemeenteraad steekt er nu een stokje voor.

door Huibert Veth

Veel gemeentes kampen dit jaar met oplopende tekorten in de jeugdzorg. Om dat deels op te vangen kende het ministerie voor de komende jaren extra geld toe. Vanaf 2022 wordt die keuze aan een nieuw kabinet gelaten. Het is dus niet zeker dat het geld er dan weer is. Maar om de begroting rond te krijgen, mogen gemeentes van het ministerie wel doen alsof ze dat geld gaan krijgen. Dat werd in diverse media betiteld als 'de boekhoudtruc'.

Provincie Gelderland, die toezicht houdt op de gemeentefinanciën, liet eerder weten niet blij te zijn met deze regeling. De Arnhemse wethouder Paping besloot er in zijn begrotingsvoorstel wel gebruik van te maken. 'Ik ben niet verantwoordelijk voor de gevoelens van de provincie', liet hij eerder weten.

'Geen papieren werkelijkheid'

Maar daar is de gemeenteraad het niet mee eens. Het D66-voorstel om de 'boekhoudtruc' niet toe te passen kan op brede steun rekenen van CDA, SP, ChristenUnie, PvdA, VVD, PVV, Arnhem Centraal en de Arnhemse Ouderenpartij. Zij willen dat de wethouder de zorgmiljoenen pas inboekt als deze ook daadwerkelijk door het Rijk zijn toegezegd. Daarmee moet een 'papieren werkelijkheid' worden voorkomen.

'De wethouder reageerde eerder lauwtjes op ons voorstel, dus ik ben echt blij met de steun vanuit de raad', laat fractievoorzitter Sabine Andeweg (D66) weten. 'Dit is heel belangrijk voor de financiële stabiliteit van Arnhem.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: