Het regent lintjes bij de brandweer, nu het nog simpel kan

LOCHEM - Op verschillende plekken in Gelderland krijgen voor het einde van het jaar vrijwillige brandweermannen en- vrouwen nog snel een koninklijke onderscheiding. In de gemeente Lochem werden er zaterdagavond liefst 23(!) uitgereikt.

De regels veranderen namelijk. Normaal gesproken kan ieder lid van de vrijwillige brandweer na 20 jaar een lintje krijgen. Dat moet anders, vindt de Kanselarij der Nederlandse Orden. Vanaf 1 januari 2020 wordt gekeken wat iemand precies heeft gedaan als vrijwilliger en is het aantal jaren dat iemand lid is niet meer relevant. 

Daarnaast stelt de kanselarij dat de vrijwillige brandweer een ruime financiële vergoeding krijgt, zeker in vergelijking met andere koninklijk gedecoreerde vrijwilligers. Er is daarom momenteel bij veel brandweerkorpsen een 'lintjesstorm'. Snel nog een lintje aanvragen, voordat de regels veranderen.

Foto: Omroep Gelderland

Burgemeester wil alternatief

In de gemeente Lochem kregen zaterdag dus liefst 23 brandweerlieden een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve betreurt het dat de koninklijke onderscheiding niet meer standaard na 20 jaar vrijwillige dienst kan worden toegekend. Hij vindt dat er een alternatief lintje moet komen om de brandweerlieden te bedanken voor hun inzet.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Marcel Hekkelman, postcommandant post Laren, werd zaterdag onderscheiden na 33 jaar dienst: 'Heel leuk dat ik de onderscheiding nog krijg. Ik vind het jammer dat je na 20 jaar vrijwillige dienst het niet meer standaard krijgt.'

'Dat mag wel gewaardeerd worden'

'Ik vind dat het hoort, omdat je 24 uur per dag klaarstaat voor de veiligheid van de burgers, en dat mag wel gewaardeerd worden. Vooral als je 20 of 30 jaar in dienst bent bij de brandweer.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Lochem Lochem Nieuws
Deel dit artikel: