Arnhem opent strijd tegen eenzaamheid

ARNHEM - Liefst 37 procent van de Arnhemmers voelt zich eenzaam, blijkt uit onderzoek. Daar wil de gemeente iets aan doen. Het stadsbestuur komt met een plan om eenzaamheid aan te pakken. Etentjes voor ouderen, ontmoetingsplekken en een eenzaamheidsloket moeten oplossingen bieden.

door Huibert Veth

Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe, net als het aantal ouderen. Voor deze groepen ligt eenzaamheid sneller op de loer. Het is dan ook een groeiend probleem. Ook ziekte, lichamelijke beperkingen, een lage sociaaleconomische status of het hebben van een migratieachtergrond vergroten de kans op eenzaamheid.

Oorzaken zijn divers, en de aanpak is dan ook maatwerk, volgens de gemeente. Maar Arnhem wil in elk geval vervolg geven aan de etentjes voor 75-plussers. Ook is er een half miljoen euro beschikbaar voor ontmoetingsplekken in de wijk.

'Samenhang en afstemming ontbreekt'

Het college wil dat mensen beter de weg vinden naar voorzieningen die er al zijn. Bewoners en professionals weten veelal niet wat er is, zegt de gemeente. Samenhang en afstemming tussen partijen die eenzaamheid willen aanpakken zou ontbreken. Er wordt hierbij onder meer gedacht aan een loket voor eenzaamheid. Dat moet de initiatieven samenbrengen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: