Coalitie Zevenaar zet oppositie buitenspel en drukt bezuinigingen erdoor

ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.

Zevenaar moet de komende jaren grote bedragen bezuinigen; in 2023 7,7 miljoen euro.

De zes oppositiepartijen PvdA, VVD, GroenLinks, SP, D66 en Sociaal Zevenaar hadden een tegenbegroting opgesteld. Ze wilden onder meer af van de bezuinigingen op het gebied van bijzondere bijstand en een belastingverhoging voor de horeca. Ook wilden ze geen structurele ozb-verhoging, maar slechts een eenmalige en wel in 2022.

'Dit raakt kwetsbare groepen'

'We moeten een socialer gezicht laten zien aan de bevolking', lichtte Huub Meijer van Sociaal Zevenaar toe. En Maaike Jansen van de PvdA: 'Er wordt gesneden in voorzieningen die kwetsbare groepen in Zevenaar raken.'

Het haalde weinig uit bij de coalitie van CDA en Lokaal Belang, die samen 17 van de 27 raadszetels hebben. De ozb gaat dus omhoog, voor een eigen woning komt dat neer op een stijging met 5 euro in 2020.

De hondenbelasting gaat ook omhoog en wel met 10 procent, het gaat om 32.000 euro per jaar. 'Die belasting is gewoon een stoppertje. Er zijn ook mensen met katten, konijnen en hangbuikzwijntjes', betoogde Marcel Lap (PvdA). Als enige raadslid van de coalitie, in de persoon van Toon Albers van Lokaal Belang, had Lap een medestander.

Vertrek Van Loon

Het vertrek van wethouder Anita van Loon (Lokaal Belang) deze zomer wordt deze raadsperiode niet opgevuld. Dat scheelt de gemeentelijke schatkist van Zevenaar een ton per jaar. Woensdag haalde een motie van de oppositie tegen wethouder Van Dellen (financiën) het al niet over deze 'meevaller'. 

De zes fracties konden het niet verkroppen dat zij niet door Van Dellen op de hoogte waren gebracht, dat het geld dat overblijft met het niet-invullen van de vijfde wethouderspost nog ingezet kon worden als dekking. Iets wat het CDA en Lokaal Belang wel wisten. 

Volgens de oppositie waren CDA en Lokaal Belang 'op oneigenlijke wijze op voorsprong gezet en dat schaadde het democratische besluitvormingsproces'.

Zie ook: Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: