Knuffelveteraan Sandy (97) dolblij met al jullie kaartjes

Veteraan Alexander 'Sandy' Cortmann heeft de kaarten ontvangen die afgelopen maand ingezameld zijn. Volgens verslaggever Dick Plekkenpol, die de kaartjes afleverde in zijn verzorgingstehuis, was hij sprakeloos.

De Schot zette afgelopen september voor het eerst na 75 jaar weer voet op Nederlandse bodem. De redactie van 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 volgde de veteraan tijdens de 75ste Market Garden-herdenking. Het publiek kreeg veel sympathie voor de knuffelveteraan en daarom werd er een kaartenactie op touw gezet.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Operatie Market Garden

Als 22-jarige meldt Sandy zich in 1944 als vrijwilliger aan voor een geheime missie. Het blijkt om Operatie Market Garden te gaan. Zijn kameraad Gordon Matthews sneuvelt al op 20-jarige leeftijd in de strijd.

Sandy bezocht dit jaar voor het eerst Matthews' graf in Oosterbeek. 'Ik wilde gewoon de graven zien van mijn vrienden die hier gesneuveld zijn. Dat was de belangrijkste reden voor mijn komst naar Nederland.'

Ontdekking

De veteraan maakte tijdens de Slag om Arnhem zoveel narigheid mee, dat hij decennialang niet de behoefte had terug te gaan naar Nederland. Maar 75 jaar later wilde hij toch een kijkje nemen. 'Ik zie het als een afronding van mijn leven en om de geesten van Arnhem eindelijk te laten rusten', zegt Cortmann.

De veteraan werd elektricien en trouwde op jonge leeftijd met zijn vriendinnetje Joan. Ze kregen twee kinderen. Sandy heeft ze allemaal overleefd. 

Hij keerde nooit terug naar Nederland. Hij had het geld er niet voor, maar hij stond ook niet geregistreerd. Bob Crocker, voorzitter van de veteranenclub, ontdekte Sandy bij toeval. 'Een agent belde mij. Hij moest een zaak afhandelen over lokale jongeren en ordeverstoring bij het huis van ene Sandy Cortmann. Die agent vertelde dat Cortmann een oud-lid was van het parachuteregiment en Market Garden-veteraan was', vertelt Crocker in een regimentkrant.

Cortmann stond niet officieel geregistreerd als onderdeel van Operatie Market Garden. Via het archief van het museum in Duxford werden wel verwijzingen gevonden naar Sandy en de Tweede Wereldoorlog. Cortmann staat zelfs op een bekende foto uit de Slag om Arnhem.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Op weg naar 2020 Tweede Wereldoorlog Nieuws
Deel dit artikel: