Nieuws

Emotionele bewoners bij rechtszaak om 'wereldberoemd' trapveldje Nijmegen

De rechter kijkt op het trapveldje.
'Wij krijgen nu de zwarte piet toegespeeld, maar naar ons is jarenlang niet geluisterd. En dat grijpt me aan.' Aan het woord is Fred Lataster, dinsdagmiddag tijdens het kort geding over het trapveldje van basisschool De Buut in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - 'Wij krijgen nu de zwarte piet toegespeeld, maar naar ons is jarenlang niet geluisterd. En dat grijpt me aan.' Aan het woord is Fred Lataster, dinsdagmiddag tijdens het kort geding over het trapveldje van basisschool De Buut in Nijmegen.
door Karel de Jong
Hij eist samen met een paar andere bewoners in een kort geding dat Nijmegen nu eindelijk iets doet aan de geluidsoverlast van spelende kinderen op dat veldje. De school en de ouders van de kinderen willen juist wat meer tijd om er samen uit te komen.
Voorafgaand aan de rechtszaak ging de rechter eerst zelf ter plekke kijken en luisteren. En dat was hem in de dertien jaar als rechter nog nooit overkomen, zo zei hij. Het geeft aan hoe gevoelig deze zaak ligt. Volgens Lataster worden hij en andere bewoners 'tot het uiterste getreiterd' door kinderen die 'door hun ouders opgezweept' worden om hun recht op spelen op te eisen.

Storm van protest

Deze zomer legde de gemeente de school een dwangsom van 10.000 euro op als die het trapveldje niet binnen vier weken zou sluiten, want de geluidsnormen werden overtreden. Maar na een storm van protest gaf de gemeente de partijen twee keer uitstel om er alsnog samen met de gemeente uit te komen. Het trapveldje werd in die periode zelfs wereldnieuws. Het haalde het nieuws van Rusland tot Kenia, van de BBC tot Fox News
Zowel de school als de klagende flatbewoners zijn het erover eens dat de gemeente sindsdien bijzonder weinig heeft gedaan aan een oplossing. Zo hebben de verschillende partijen niet eens tegelijk met elkaar om tafel gezeten. 'Een gemiste kans toch?', zo hield de rechter de advocaat van de gemeente voor.

'Niemand wil water bij de wijn doen'

Maar advocaat Rachid Benhadi van de gemeente vindt juist dat de gemeente wel degelijk zijn best heeft gedaan, zoals volgens hem blijkt uit de oplossing die dinsdag nog werd aangedragen: het weghalen van de goaltjes en de boarding en het aanleggen van ander kunstgras. Benhadi: 'Maar de partijen willen geen water bij de wijn doen.'
Dat bleek inderdaad dinsdagmiddag. De advocaat van de klagende bewoners, Daniëlle Nijman, stelde voor tijdens het zoeken naar een definitieve oplossing het trapveldje eerst maar op te doeken om 'de pijn nu eens bij anderen te leggen'.

'Met gestrekt been erin'

'Dat is er met gestrekt been ingaan', zo zei advocaat Eelco de Jong van de school. 'Dat draagt niet echt bij aan een goede verstandhouding.' Hij is niet van plan om nu al onomkeerbare voorzieningen te treffen, omdat eerst maar eens moet blijken of de omwonenden wel in hun recht staan.
Zoals de rechter vooraf al verwachtte, kwamen de partijen dus geen meter nader tot elkaar. Uiterlijk 11 november doet hij uitspraak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!