Met de komst van de stoomtrein kon je ineens reizen tussen provincies

LIEREN - Wandelend, of als je wat meer te besteden had te paard, naar bijvoorbeeld Amsterdam. Een tocht waar je flink wat tijd voor moest uittrekken, als je het tenminste al wilde. Maar met de industriële revolutie in de negentiende eeuw veranderde dat. De komst van de stoomtrein zorgde ervoor dat je binnen twee uur van Apeldoorn naar Amsterdam kon reizen.

'Nederland was vrij laat met de industrialisatie. Maar in één keer werden landprovincies ontsloten voor mensen in het westen', vertelt amateurhistoricus Huub Ummels in het programma Ridders van GelreIn 1876 liep heel Apeldoorn uit toen de eerste trein daar aankwam.

De tekst gaat verder onder de video.

De treindienst ging meteen goed van start. Niet één trein per dag, maar om de twee uur een trein in elke richting. Zo kon je vanuit Zutphen naar Apeldoorn, Amersfoort en uiteindelijk Amsterdam. 'Het was stoom, maakte lawaai en ze hadden niet de luchtvering van nu, maar het was toch een vrij comfortabele manier van reizen.'

De trein was er niet alleen voor de elite. Ummels: 'Je kon voor één gulden van en naar Amsterdam rijden. Gewoon om mensen te winnen voor de trein.'

Bekijk hier de hele uitzending van Ridders van Gelre.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: