Ooit werd er goud geld verdiend aan de watermolens op de Veluwe

VAASSEN - Op de Gelderse Veluwe zijn meerdere watermolens te vinden. Oorspronkelijk waren er zo'n tweehonderd in het gebied. Ze werden gebouwd aan de sprengen die er speciaal voor werden aangelegd. De watermolens waren belangrijk voor de papierproductie, maar ook om er goud geld aan te verdienen.

De watermolens werden voor een deel beheerd door de adel in het gebied. Anna Margaretha van Renesse, ooit woonachtig in Kasteel Cannenburch, had ooit meer dan vijftien watermolens in beheer.

Zo'n dertig procent van haar inkomen haalde ze uit de watermolens. In het programma Ridders van Gelre neemt ridder Bas Steman een kijkje in het kasteel en bij een watermolen.

De tekst gaat verder onder de video.

Anna Margaretha was een zakenvrouw. 'Haar schoonmoeder hield van uitstapjes. Ze ging naar Amsterdam en toen was het geld weer op', vertelt Wybren Verstegen, die onderzoek deed naar de vrouw. Anna Margaretha greep in en hield de touwtjes strak in handen, om zo alles financieel op orde te krijgen.

Bekijk hier de hele uitzending van Ridders van Gelre.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: