Nieuws

Randstedelingen zorgden voor boost in Veluwse economie

Aan de randen van de Veluwe ontstond in de middeleeuwen een ring van kastelen. Het achterland bleef echter in een slechte staat. Het bestond vooral uit woeste gronden. De bossen die we er nu kennen, waren er toen nog niet. Die ontstonden pas in de 19e eeuw. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Aan de randen van de Veluwe ontstond in de middeleeuwen een ring van kastelen. Het achterland bleef echter in een slechte staat. Het bestond vooral uit woeste gronden. De bossen die we er nu kennen, waren er toen nog niet. Die ontstonden pas in de 19e eeuw.
Enkele rijke Randstedelingen kwamen naar de Veluwe. 'Zij vonden het slecht voor de economische ontwikkeling en wilden er iets aan doen', vertelt Jop de Klein, beheerder van landgoed Schovenhorst, in de Ridders van Gelre. 'De boeren konden dat niet, die hadden er geen geld voor.'
Een Utrechtse advocaat besloot om een gebied bij Putten te gaan gebruiken voor houtproductie. Het gevolg was dat er bossen ontstonden op de Veluwe. 'Het bleek dat houtteelt de beste manier was om grond productief te maken', zegt De Klein.
Randstedelingen zorgden voor een boost in de Veluwse economie - Ridders van Gelre
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!