Lerarenstaking gaat tóch door: 'De enige juiste beslissing'

UTRECHT - De grootste vakbond van onderwijspersoneel AOb gaat de leden toch oproepen om woensdag te staken. Dat heeft het bestuur bekendgemaakt na een ingelast crisisberaad in Utrecht.PO in Actie in Arnhem spreekt van een 'juiste beslissing'.

De bond trok de oproep voor een landelijke staking vrijdagavond in, nadat het kabinet eenmalig 460 miljoen extra had toegezegd. Het geld is onder meer bedoeld om het lerarentekort in het basis- en voortgezet onderwijs te bestrijden.

Zie ook: Onderwijsstaking van de baan, maar mogelijk blijven sommige scholen toch dicht

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen, die vrijdag de stakingsoproep introk, legt per direct haar functie neer. Het crisisberaad verliep emotioneel, zeggen ingewijden tegen de NOS.

Onvrede onder leden

Het afblazen van de staking door de AOb leidde dit weekeinde tot onvrede onder de leden. Die lieten op sociale media weten dat een eenmalig bedrag geen oplossing is voor de grote problemen op de scholen. De kleinere onderwijsbond Leraren in Actie verklaarde gisteren tóch te gaan staken op woensdag.

De AOb zegt dat het gaat proberen de staking 'weer op de rit' te krijgen. De bond onderzoekt of het juridisch mogelijk is om de handtekening van de AOb onder het convenant, waarin de afspraken met het kabinet staan, weer weg te halen.

PO in Actie wees het akkoord tussen onderwijsminister Slob en de Algemene Onderwijsbond en andere bonden eerder al af. Van de ruim tienduizend reacties die op een online peiling van de Arnhemse belangenclub voor onderwijzers waren binnengekomen, keurden er ruim 9.900 het akkoord af.

'Juiste beslissing'

Deze Arnhemse onderwijsbond noemt het 'de enige juiste beslissing' dat AOb de staking van leraren woensdag toch laat doorgaan. 'Het is heel goed dat de bond eindelijk eens goed naar de leden heeft geluisterd', aldus PO in Actie. 

Zie ook: PO in Actie aan leraren: vraag de school of je mag staken

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: