Nieuws

Winterswijk gaat door met verondiepen Kleiput

Winterswijk ziet in de PFAS-problematiek geen aanleiding om te stoppen met het verondiepen van de kleiput. De werkzaamheden gaan gewoon door. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Winterswijk ziet in de PFAS-problematiek geen aanleiding om te stoppen met het verondiepen van de kleiput. De werkzaamheden gaan gewoon door.
De Actiegroep Behoud Kleiput riep de gemeente Winterswijk en Waterschap Rijn en IJssel op om te stoppen met het storten van grond in de kleiput. De actiegroep maakt zich zorgen over de mogelijke nadelige effecten van het storten van met PFAS vervuilde grond.

'Grond is PFAS-goedgekeurd'

Sinds 15 oktober wordt er weer grond in de kleiput gestort. Dat heeft te maken met het einde van het broedseizoen. De grond die in het watergat gaat wordt al een tijd gecontroleerd. 
De gemeente laat in een verklaring weten dat de wetgeving ervoor zorgt dat er sinds 1 oktober geen grond meer mag worden gebruikt die niet PFAS-goedgekeurd is. Winterswijk test de grond al sinds dit, in juli, bekend werd.
'Voor alle partijen grond die vanaf 8 juli zijn getest op PFAS en zijn toegepast in de kleiput geldt dat de gemeten waarden voldoen aan de laagst meetbare norm', schrijft de gemeente in een verklaring.
Toch is een deel van de grond niet getest: 'Tijdens het broedseizoen, van 15 maart tot 15 oktober, mag er geen grond worden ingebracht. In deze periode zijn er wel nieuwe partijen grond aangemeld en goedgekeurd door het waterschap. Een klein deel daarvan is niet op PFAS getest, omdat dit nog niet wettelijk verplicht was.'

Waterkwaliteit wordt in de gaten gehouden

De gemeente en het waterschap monitoren de waterkwaliteit in de kleiput. 'De gemeente laat vóór elke periode waarin grond wordt toegevoegd en binnen een maand na de toevoegingsperiode een watermonster nemen. Hiervan wordt een rapport gemaakt door een onafhankelijk extern onderzoeksbureau', aldus de gemeente. 
Winterswijk wil de de kleiput aantrekkelijker maken voor dieren en planten. Daarom wordt de kleiput minder diep gemaakt. Het hele project gaat tien jaar duren. De Actiegroep Behoud Kleiput heeft al vaker geprotesteerd tegen de plannen. 
Vanaf 1 oktober 2019 mogen geen partijen grond meer worden toegepast die niet PFAS-goedgekeurd zijn. Vooruitlopend op deze nieuwe wetgeving laat de gemeente Winterswijk alle partijen grond sinds 8 juli 2019 ook testen op PFAS.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!