Nieuws

Arnhem kan door met invoering 'betalen per afvalzak'

Arnhem kan door met de invoering van diftar, het systeem om de inwoner te laten betalen per zak restafval. Dat bleek woensdagavond tijdens de raadsvergadering. Daar werd men het eens over de voorwaarden. Voorstellen om het systeem de nek om te draaien, werden weggestemd. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhem kan door met de invoering van diftar, het systeem om de inwoner te laten betalen per zak restafval. Dat bleek woensdagavond tijdens de raadsvergadering. Daar werd men het eens over de voorwaarden. Voorstellen om het systeem de nek om te draaien, werden weggestemd.
door Huibert Veth
De laatste randvoorwaarde waar de raad over moest beslissen was hoe om te gaan met minima. Het collegevoorstel om minima tot een gemiddeld afvalverbruik de kosten kwijt te schelden en pas daarna te laten betalen, werd ongewijzigd aangenomen. Verbruiken minima minder afval dan krijgen ze van de gemeente geld terug. Bijvoorbeeld om leuke dingen mee te doen.

'Geen inkomenspolitiek'

Vooral dat laatste gaat het CDA te ver. Milieubeleid en inkomenspolitiek moeten niet aan elkaar worden gekoppeld, vindt raadslid Jan Hutten. Zijn voorstel om dat te schrappen haalde het niet.
Ook het voorstel om te stoppen met de invoering van diftar sneuvelde. Evenals de wens om een onderzoek te doen naar nascheiding, waarbij de afvalverwerker het grootste deel van de scheiding doet.

'Ratten lopen de polonaise'

'En dat terwijl de ratten de polonaise lopen in het Spijkerkwartier', zegt fractievoorzitter Coen Verheij (PVV). Hij doelt hiermee op het feit dat het afsluiten van de ondergrondse containers op bepaalde plekken zou leiden tot het dumpen van afval. Dat zou de knaagdieren aantrekken.
Raadslid Lea Manders (Arnhem Centraal) wijst erop hoe ingewikkeld het scheiden van afval voor de burger is. Bij een test had ze zelf maar 33 procent van de vragen goed. Fractievoorzitter Leo de Groot (Partij voor de Dieren) spiegelt zich liever aan het Brabantse dorpje Reusel. Daar zouden inwoners volgens hem gemiddeld nog maar 7 kilo restafval per jaar produceren.

'Vrij elitair'

Ook het 'opvoedkundige traject' vervalt volgens De Groot als je diftar niet invoert. Dat klinkt volgens Manders 'vrij elitair'. 'Wij gaan de wereld verbeteren, en dat doen we zo.'
Het stadsbestuur is van plan om per 1 juli 2020 helemaal over te stappen op het nieuwe systeem. Vanaf dan gaat een Arnhemmer 80 eurocent betalen voor elke keer dat hij een 30-literzak restafval wegbrengt.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!