Nieuws

'Gelderse politiecellen mogen niet verdwijnen'

Gelderse politiecellen mogen niet verdwijnen, ChristenUnie, CDA en PvdA in de Tweede Kamer.
De politiecellen in Doetinchem, Ede en Tiel moeten behouden blijven. Ook die in Deventer mogen niet weg. De politie daar kan het zich niet veroorloven om uren met arrestanten onderweg te zijn. Dat stellen regeringspartijen ChristenUnie en CDA en oppositiepartij PvdA. © Wikipedia
DOETINCHEM - De politiecellen in Doetinchem, Ede en Tiel moeten behouden blijven. Ook die in Deventer mogen niet weg. De politie daar kan het zich niet veroorloven om uren met arrestanten onderweg te zijn. Dat stellen regeringspartijen ChristenUnie en CDA en oppositiepartij PvdA.
De politie wil de cellen bij politiebureaus in die plaatsen sluiten. Dat scheelt geld en mankracht. Maar het stuit op verzet. Eerder uitte het CDA in de Achterhoek al zijn zorgen hierover.
Burgemeesters van gemeenten in het oosten van Nederland luiden de noodklok. Ze krijgen nu bijval van Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) en Stieneke van der Graaf (CU). Op het platteland is al nauwelijks politie, zeggen ze. Als politiemensen dan ook nog lang onderweg zijn om arrestanten weg te brengen, is er geen agent in de buurt wanneer de nood aan de man is.
Justitieminister Ferd Grapperhaus moet een andere oplossing vinden, stellen Van der Graaf en Van Dam. Die eerste oppert 'een arrestantencomplex dat alleen open is tijdens piekmomenten zoals uitgaansavonden en evenementen, of een andere manier van arrestantenvervoer'.
Dat laatste suggereert ook PvdA'er Attje Kuiken. 'Sluiting kan alleen een optie zijn als er een aparte vervoersdienst voor arrestanten komt', zegt Kuiken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!