Raad van State: Landgoed Halsaf mag activiteiten uitbreiden

BABBERICH - Landgoed Halsaf in Babberich mag uitbreiden. Volgens de Raad van State heeft de gemeente Zevenaar correct gehandeld bij de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan. Alleen vraagt de hoogste rechter wel om een nieuwe evenementenregeling. Die is nu nog te weinig begrensd.

Het landgoed heeft drie eigenaren van één familie en één van die drie wil de activiteiten in zijn deel - Huize Babberich - uitbreiden. Hij wil onder andere een restaurant, een grotere bed and breakfast, een proeverij en parkeerruimte realiseren. Ook wil hij een aantal evenementen organiseren op het landgoed. Huize Babberich is al nu een trouwlocatie met een kleine bed and breakfast.

Drukte en overlast

De twee andere eigenaren zijn niet blij met de plannen. Ze vrezen drukte en verkeersoverlast. Ze zijn bang dat er te veel en te grote evenementen worden georganiseerd. Bovendien zouden de verschillende bijzondere diersoorten op het landgoed hierdoor verstoord worden. 

De gemeente Zevenaar had al ingestemd met de plannen, maar de tegenstanders stapten naar de Raad van State. Ze vonden bovendien dat de gemeenteraad voor de vaststelling van de plannen onjuist zou zijn voorgelicht en dat er sprake zou zijn geweest van belangenverstrengeling. 

Evenementen begrenzen

De Raad van State heeft vrijwel alle bezwaren ongegrond verklaard, maar vindt wel dat de gemeente opnieuw moet kijken naar de evenementen die op het landgoed georganiseerd worden. Volgens de rechter zijn de afspraken daar nu te vaag en daardoor te weinig begrensd. Zevenaar moet daar binnen 20 weken een nieuw plan voor indienen. 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zevenaar Babberich Natuur Nieuws
Deel dit artikel: