Hoe de Betuwe compleet werd verwoest in de frontlinie van de oorlog

TIEL - De Tweede Wereldoorlog had desastreuze voor de Betuwe. In de winter van 1944 en 1945 lag het front tussen de geallieerden en de Duitsers dwars door het gebied. Geen enkele Nederlandse regio lag zo lang in de frontlinie.

Nadat de landing bij Arnhem en Oosterbeek mislukte, bleven de geallieerden hangen in de buurt van Arnhem en Nijmegen. Delen van Maas en Waal werden wel bevrijd. Maar Tiel, Kesteren en Opheusden bleven nog in handen van de Duitsers. De Waal was de scheiding tussen bevrijd en bezet gebied. In het programma Ridders van Gelre neemt presentator Bas Steman een duik in de oorlogsgeschiedenis van de regio.

De tekst gaat verder onder de video.

Het gebied werd compleet verwoest. Niet door de Duitsers, maar door de geallieerden. 'Dat werd zo erg, dat op 15 januari 1945 het sein gegeven werd dat heel Tiel leeg moest zijn', vertelt Peter Schipper. 'De Tielenaren vertrokken lopend naar Wijk bij Duurstede en uiteindelijk naar Friesland.'

Toen ze na de bevrijding terugkwamen, was er weinig meer over van Tiel. De binnenstad lag voor tachtig procent in puin.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: