Nieuws

Rivierenland verkoopt aandelen in afvalverbrander voor half miljoen

De regio Rivierenland verkoopt per 2020 zijn aandelen in afvalverbrander ARN. De acht gezamenlijke gemeenten in Rivierenland ontvangen voor de 588 aandelen ruim 512.000 euro van de afvalverwerker uit Weurt. Het is nog niet bekend hoe dit bedrag besteed wordt. © Omroep Gelderland
WEURT - De regio Rivierenland verkoopt per 2020 zijn aandelen in afvalverbrander ARN. De acht gezamenlijke gemeenten in Rivierenland ontvangen voor de 588 aandelen ruim 512.000 euro van de afvalverwerker uit Weurt. Het is nog niet bekend hoe dit bedrag besteed wordt.
Gemeenten in de regio's Nijmegen, De Vallei en Rivierenland zijn in het verleden voor het verwerken van huishoudelijk afval mede-eigenaar geworden van ARN. De Vallei maakte eerder dit jaar al bekend dat de aandelen verkocht worden. Dit omdat het niet meer als taak wordt gezien om eigenaar van een verbrandingsinstallatie te zijn. Daarin speelt mee dat het landelijke beleid om steeds minder afval te verbranden mogelijk tot financiële risico's leidt.
De regio Rivierenland wilde eigenlijk al een paar jaar van de aandelen af. De regio heeft alle taken op het gebied van afvalinzameling en verwerking overgedragen aan uitvoeringsorganisatie Avri. De Regio wilde de aandelen van ARN eigenlijk ook aan Avri overdragen, maar hier stemde de aandeelhouders van ARN niet mee in.

Bedrag komt in 2020

Naar het voorbeeld van De Vallei worden de aandelen nu aan de vennootschap ARN B.V. verkocht voor 512.265,50 euro. Het bedrag komt ten goede aan het resultaat in 2020. Er wordt dan een voorstel gemaakt hoe dit bedrag te besteden.
De vennootschap heeft daarmee zo'n 2.250 aandelen. De Regio Nijmegen heeft 3.750 aandelen. Ook in deze Regio gingen al stemmen op om de aandelen te verkopen. Het Duitse afvalbedrijf Remondis werd in 2006 eigenaar van bijna vierduizend aandelen.