Raad wil Wijchens Meer niet bebouwen, maar aantrekkelijker maken

WIJCHEN - Bouwen op het Wijchens Meer moet niet worden toegestaan, vindt de gemeenteraad. Kritische burgers kwamen de afgelopen weken massaal in actie om bebouwing van dit Wijchense natuurgebied tegen te houden.

In mei dienden ruim 650 burgers zienswijzen in tegen het centrumplan 'Tussen Kasteel en Wijchens Meer', omdat ze het niet eens waren met de visie voor hun geliefde woongebied. De kritische inwoners vreesden voor natuurschade door bebouwing van de meeroever.

Zie ook: 'Blijf met je handen van het Wijchens Meer af', zeggen meer dan 2100 Wijchenaren

Geen bebouwing, maar ‘trekker’

In het oorspronkelijke centrumplan is ook ruimte voor recreatie aan de meeroever in de vorm van horeca, maar daar wil de gemeenteraad nu van af. Partijen willen het Wijchens Meer enkel en alleen bestemmen als natuurgebied. Wel willen zij een 'trekker' aan de zijkant van het meer, zonder de oever te bebouwen.

‘Met een trekker bedoelen wij bijvoorbeeld een mooi kunstwerk om mensen naar het meer te lokken’, vertelt Twan van Bronkhorst, fractievoorzitter van Kernachtig Wijchen. ‘Maar het is uiteindelijk aan het college daar invulling aan te geven.’ Dinsdag vergadert de raad over de centrumplannen.

Zie ook: Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

‘Grote winst’

Vorige maand startte het CDA een campagne om het Wijchens Meer te behouden 'zoals het is': zonder enige bebouwing. ‘Het is een grote winst dat er nu niet gebouwd wordt. We zijn dan ook erg blij dat de partijen eindelijk durven in te grijpen’, vertelt fractievoorzitter Björn Derksen.

De partij blijft echter kritisch. Ze is ook één van de weinigen die het amendement niet heeft ondertekend. 'Het roept nog wel vragen op. Het Wijchens Meer is namelijk al een trekker op zich, waarom moet je er dan nog een bij hebben?’, besluit Derksen.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: