Nieuws

Let op! Klok wordt vannacht een uur teruggezet

In heel de Europese Unie gaat in de nacht van zaterdag op zondag de wintertijd in. Om 3.00 uur wordt de klok een uur teruggedraaid. © Pixabay
In heel de Europese Unie gaat in de nacht van zaterdag op zondag de wintertijd in. Om 3.00 uur wordt de klok een uur teruggedraaid.
De Europese Commissie had eigenlijk dit jaar al van het systeem van zomer- en wintertijd af willen zijn, maar dat ging de lidstaten te snel. Het huidige systeem blijft sowieso tot 2021.
In het voorstel van de commissie mag ieder EU-land zelf kiezen voor permanente zomer- of wintertijd. Het Nederlandse kabinet weegt de voor- en nadelen nog af en wil 'zoveel mogelijk' dezelfde tijd aanhouden als buurlanden.
De zomertijd en wintertijd zijn in Nederland in de jaren 70 ingevoerd. Daar waren destijds twee redenen voor: ten eerste leidde het tot een energiebesparing, want met het ingaan van de zomertijd konden de lampen wat later aan. Daarnaast gaf het mensen in de avonduren wat meer vrije tijd bij daglicht. Traditioneel begint de zomertijd in het laatste weekend van maart.

Biologische ritme verstoord

De laatste jaren gaan er meer en meer stemmen op om te stoppen met het verzetten van de klok. Een veelgehoorde klacht is dat het biologische ritme erdoor wordt verstoord.
Als het gaat om gezondheidseffecten, wijzen wetenschappers vaak op het belang van zonlicht in de ochtend. Bij een permanente zomertijd zou het risico op winterdepressies, kanker en hart- en vaatziekten kunnen toenemen, waarschuwden diverse deskundigen vorig jaar tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Puur vanuit geografisch oogpunt gezien klopt het eigenlijk ook niet dat ons land de Midden-Europese tijd aanhoudt. Nederland ligt fysiek niet in dezelfde tijdszone als Berlijn, maar in de UTC-zone waar ook Londen in ligt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!