Nieuws

Veel belangstelling voor skeletten en botresten in Vaassen

Skeletten en botresten, daar kwamen inwoners van Vaassen donderdagmiddag voor naar het Marktplein in het centrum van hun dorp. Daar wordt naast de Grote Kerk een groot gat gegraven voor een fontein, maar omdat het terrein eeuwenlang een begraafplaats was, worden er veel menselijke resten gevonden. © Omroep Gelderland
VAASSEN - Skeletten en botresten, daar kwamen inwoners van Vaassen donderdagmiddag voor naar het Marktplein in het centrum van hun dorp. Daar wordt naast de Grote Kerk een groot gat gegraven voor een fontein, maar omdat het terrein eeuwenlang een begraafplaats was, worden er veel menselijke resten gevonden.
Geschat wordt dat het om zo'n 10.000 skeletten gaat uit graven tot 1826. Inwoners van Vaassen mochten een uurtje de menselijke resten van dichtbij bewonderen. 'Ik vind het fantastisch om dit zo mee te mogen maken', zegt een vrouw die in de put met skeletten staat te kijken. 'Het is een stukje oudheid, een stukje geschiedenis dat verdwijnt'. De Vaassenaren maken de een na de andere foto van het de vondsten, die door archeologen uit de aarde worden gehaald.
De tekst gaat verder onder de video
Veel belangstelling voor skeletten en botresten in Vaassen

Voetballen met de hoofden

'Vroeger werden er hier ook wel eens een skelet opgegraven, vanwege rioleringswerkzaamheden of zo. En dan gebeurde het wel eens dat kinderen met de hoofden voetbalden in de straat. Dat vonden wij niet zo geslaagd', zegt Wim van 't Einde, kerkrentmeester van de Grote Kerk. Hij is daarom ook blij dat er tegenwoordige archeologen bij moeten zijn als er tijdens graafwerkzaamheden menselijke resten worden gevonden. 
De skeletten worden na onderzoek door de archeologen naar een depot gebracht. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!