Raad Druten wil oplossing voor verenigingen die duizenden euro’s subsidie mislopen

DRUTEN - De Drutense gemeenteraad wil een alternatieve oplossing bieden voor lokale sport- en hobbyclubs die vanaf 2021 duizenden euro’s subsidie minder krijgen vanwege een nieuw afvalbeleid. Tot grote frustratie van de verenigingen trekt de gemeente de stekker uit de samenwerking, omdat zij zonder hulp van de clubs goedkoper oud papier kan ophalen.

De acht verenigingen die de gemeente helpen bij inzameling van oud papier, zijn vooral 's avonds en in de weekenden actief. Omdat die samenwerking binnenkort stopt, hoeft afvalbedrijf Dar niet meer op de onregelmatige tijden te rijden. En dat is goedkoper. Tot teleurstelling van de sport- en hobbyclubs bouwt de gemeente hun subsidie daarmee af.

‘Het is begrijpelijk dat dit soort dingen veranderen, maar aan de andere kant heb je als vereniging een bepaald verdienmodel. De financiële gaten moet je toch op een of andere manier op zien te vullen’, zegt Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten.

Zie ook: Subsidie Drutense verenigingen stopt door nieuw afvalbeleid: 'Enorme aanslag op ons budget'

Alternatieve oplossingen

De dorpslijsten van de gemeenteraad zijn momenteel bij verschillende verenigingen informatie aan het verzamelen. ‘We willen nagaan wat mogelijke alternatieven zijn, zodat we deze verder kunnen onderzoeken’, vertelt Ronald Thoonen namens de dorpslijsten.

De partijen willen zo'n alternatieve oplossing bespreken in de raad. Worm ziet het mogelijk als een kans om de verenigingen in te zetten issues in de gemeente op te pikken die anders blijven liggen.

Een idee is om daarvoor een ‘leefbaarheidsbudget’ beschikbaar te stellen. ‘Met de inzameling van oud papier hebben ze laten zien dat ze tegen subsidie bereid zijn taken uit te voeren die buiten hun doorsnee-activiteiten vallen. Dat is een kans die wij kunnen aangrijpen’, besluit de fractievoorzitter van Kernachtig Druten.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: