Nieuws

Arnhemse coalitie kijkt vooruit: 'De stad heeft er niets aan als we rollebollend over straat gaan'

Het gemeentehuis in Arnhem.
Spijt van zijn beslissing om samen met de PvdA de samenwerking met VVD en D66 op te zeggen heeft Mark Coenders (GroenLinks) niet. Volgens hem was het nodig om te komen tot betere samenwerking en inhoudelijke afspraken. Dat vertelt hij dinsdagavond tijdens de persconferentie op het Arnhemse stadhuis over de gelijmde coalitie. © Wikimedia Commons
ARNHEM - Spijt van zijn beslissing om samen met de PvdA de samenwerking met VVD en D66 op te zeggen heeft Mark Coenders (GroenLinks) niet. Volgens hem was het nodig om te komen tot betere samenwerking en inhoudelijke afspraken. Dat vertelt hij dinsdagavond tijdens de persconferentie op het Arnhemse stadhuis over de gelijmde coalitie.
door Huibert Veth
In het stadhuis legden de fractievoorzitters van de coalitiepartijen uit hoe vier maanden van gesprekken en overleggen leidden tot drie A4'tjes met afspraken die nu worden toegevoegd aan het coalitieakkoord.
Bekijk de reacties van de fractievoorzitters (de tekst loopt door onder de video):
Fractievoorzitters over de gelijmde Arnhemse coalitie

Rollebollen

Met name de relatie tussen GroenLinks en D66 zou hebben geschuurd. 'Maar iedereen voelde vanaf het begin van de gesprekken de verantwoordelijkheid om tot een goed resultaat te komen', zegt Coenders. 'Als we rollebollend over straat gaan, daar heeft de stad niks aan.'
De gesprekken waren lang, volgens Sabine Andeweg (D66). 'Maar ik denk dat het goed is om te benoemen wat je dwarszit.' Ook volgens Eric Greving (PvdA) is het goed dat de vier fractievoorzitters elkaar eens veel spraken. 'We zijn ook allemaal verschillende personen. Misschien hebben we in het verleden te weinig een drankje gedronken, of elkaar eens goed in de ogen gekeken. Los van de inhoud.'

'Bestuurscultuur lijkt te verslechteren'

De veelbesproken Arnhemse bestuurscultuur is volgens Coenders nog steeds niet op niveau. Soms lijkt het zelfs te verslechteren. 'Daarom worden handreikingen uit het rapport Frissen nu ook expliciet in de afspraken benoemd.' Maar daar was iedereen zelf al verantwoordelijk voor, vindt Andeweg.
'Je kunt steeds blijven wrijven in een vlek, maar soms kun je beter vooruit kijken', zegt Leendert Combee (VVD) over de verstoorde relaties. 'Dat is ook politiek. Net als met de krant: daar gooi je morgen weer de aardappelschillen in weg. Je moet dat loslaten en gewoon weer door.'
Als je de inhoudelijke afspraken op hoofdlijnen bekijkt, lijken met name GroenLinks en PvdA veel van hun wensen te hebben verzilverd. Er gaat meer geld naar zorg, belastingen gaan omhoog, er wordt minder gespaard en bezuinigingen op sociale wijkteams en de schuldenaanpak worden teruggedraaid. 'Het gaat mij niet om punten binnenhalen, maar natuurlijk zijn wij tevreden met de inhoudelijke afspraken', zegt Coenders.

'Belasting verhogen niet onze hobby'

'Belastingen verhogen is onze hobby niet', geeft VVD'er Combee toe. 'Verder wordt er nog wel gespaard, maar niet zo snel als wij hadden gewild.' Voor de zorg wordt jaarlijks een kleine 500.000 euro gereserveerd. Er wordt structureel 200.000 euro toegevoegd aan het vangnet voor WMO en jeugdzorg. Dit komt boven op het eenmalige miljoen dat het college hiervoor heeft voorgesteld. Greving is trots dat hij de 'pijnlijke zorgmaatregelen' wat heeft kunnen afzwakken.
Het budget voor onder meer het aardgasvrij maken van woningen gaat 250.000 euro per jaar naar beneden. Over de nieuwbouwprojecten moet er minimaal dertig procent sociale huurwoningen worden gerealiseerd. Ook komt er in 2020 een visie op 'circulaire economie'.
Bekijk hier alle afspraken die worden toegevoegd aan het coalitieakkoord. Begin 2020 zullen de afspraken opnieuw worden geëvalueerd.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!