Zwarte Cross en Vierdaagsefeesten worden een stuk groener

LIEVELDE - Zonnepanelen, herbruikbare in plaats van plastic bekers en etensresten die verwerkt worden tot compost: vanaf 2025 worden de Zwarte Cross en de Vierdaagsefeesten kringloopfestivals. Het magische woord is duurzaamheid.

Minister Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat nam het initiatief om festivals groener te laten worden. Twintig festivals sloten zich bij haar aan en spraken de wens uit om in de toekomst een kringloopfestival te worden. Het ministerie draagt daar 100.000 euro aan bij. 

Vrijdag kwamen vertegenwoordigers van meerdere grote festivals in Amsterdam bijeen voor de zogeheten Green Deal. Daarbij werden handtekeningen gezet onder een verklaring voor initiatieven op festivals die het milieu ten goede komen. 

Statiegeld op bekers

De festivals gaan werk maken van herbruikbare in plaats van bekertjes van wegwerpplastic, of bekers waarvoor festivalbezoekers statiegeld betalen. Daarnaast willen organisaties ervoor zorgen dat voedselresten en biologisch afbreekbare verpakkingen in één bak worden gegooid, waarvan de inhoud vervolgens als compost kan worden gebruikt.

Ook moeten er veel minder dieselgeneratoren komen op festivalterreinen. Festivals zouden zich moeten aansluiten op het stroomnet of zelfs gebruik moeten maken van zonnepanelen.

Zie ook: De schoonmakers in Nijmegen maken overuren: 'We krijgen veel complimenten'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!