Nieuws

Totaalverbod op vuurwerk in Apeldoorn? Lokale politiek is voor

Alleen vuurwerkvrije zones zijn niet afdoende, vindt een overgrote meerderheid van de Apeldoornse raad. Partijen roepen het college daarom op een totaalverbod te maken. Dat verbod moet volgend jaar al ingaan. © archief ANP
APELDOORN - Alleen vuurwerkvrije zones zijn niet afdoende, vindt een overgrote meerderheid van de Apeldoornse raad. Partijen roepen het college daarom op een totaalverbod te maken. Dat verbod moet volgend jaar al ingaan.
door Bastiaan van Blokland
Overlast en de veiligheid, in combinatie met 'alcohol en toenemend drugsgebruik die tot onbeheersbare situaties en geweld leiden' zijn reden voor de politieke partijen op te roepen tot het verbod. 

Vuurwerkvrije zones

Vorige week werd het college van burgemeester en wethouders gevraagd de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen, zodat vuurwerkvrije zones al per komende oud en nieuw mogelijk zijn. 
De APV wordt maar op een paar momenten per jaar gewijzigd. Deze donderdagavond wordt er een officiële klap op gegeven, tijdens zo'n wijzigingsmoment.

'Gewoon doorgaan'

Vuurwerkhandelaren verbazen zich over de motie. Een algeheel vuurwerkverbod komt voor vestingsmanager Remco Gorkink van de Intratuin als een complete verrassing.  
Het tuincentrum investeerde de afgelopen jaren fors in de verkoop van vuurwerk, onder meer door de aanleg van inpandige containers. Mocht het vuurwerkverbod er komen, dan gaat het bedrijf gewoon door met de verkoop. 

'Andere gemeenten krijgen overlast'

Als de verkoop niet, maar afsteken wel verboden wordt, is dat volgens Gorkink niet met elkaar te rijmen. 'We zullen het moeten hebben van klanten uit omliggende gemeenten. Bovendien zadel je de andere gemeenten op met meer overlast. Klanten gaan dan elders hun vuurwerk afsteken.
Het verbod op de verkoop is iets dat landelijk geregeld moet worden, dat kan niet gemeentelijk. Een petitie tegen het initiatief om vuurwerk helemaal te verbieden is ruim duizend keer ondertekend. Die petitie wordt vanavond aangeboden aan de politiek. 

Bijzonder

Ook Remco Buitenhuis, eigenaar van vuurwerkverkooppunt Robin Hood, ziet niets in een vuurwerkverbod; 'Een heel bijzonder standpunt van de gemeenteraad in dit voorstadium, terwijl de landelijke politiek nog moet beslissen.'
Ik ben wel voorstander van vuurwerkvrije zones. De samenleving kan dit ook wel onderling afspreken', licht Buitenhuis zijn standpunt toe. 

Niet stilgezeten

In het debat vorige week werd duidelijk dat een meerderheid wel iets ziet in een totaalverbod. Omdat er toen nog verschillende visies waren en omdat de minister nog met een landelijk besluit komt, kan het vanavond niet meer mee. 
Maar het CDA, D66, GroenLinks, de PvdD, SGP en ChristenUnie, 50Plus en VSP hebben in de tussentijd niet stilgezeten.
Zij komen met de motie waarin het college wordt gevraagd voor de jaarwisseling 2020-2021 een plan voor te bereiden dat particulier vuurwerk geheel verbiedt. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!