Kapitein van cruiseschip loopt tegen de lamp

TOLKAMER - Een 67-jarige kapitein is maandag in Tolkamer aangehouden. De man wordt verdacht van valsheid in geschrifte. De kapitein heeft bewust iemand van het hotelpersoneel ook als lid van de nautische bemanning opgevoerd in het vaartijdenboek.

Door dit te doen bespaarde hij het afgelopen vaarseizoen simpelweg geld uit. Er was hierdoor bovendien geen matroos op zijn riviercruiseschip. Een matroos moet volgens de regels altijd aan boord van een schip aanwezig zijn.

Het betrokken lid van het hotelpersoneel dat was opgevoerd als matroos, was zelf niet op de hoogte van het handelen van de kapitein. Hij verklaarde tegenover de politie dat hij geen affiniteit met het nautisch werk aan boord van een schip had. Hij zei letterlijk 'dat hij daarvoor niet in de wieg was gelegd', aldus de politie.

Te lange werktijden

De kapitein liep tegen de lamp na een controle van de administratie. Uit gesprekken met bemanningsleden kwamen ook signalen van te lange werktijden. Omdat de administratie niet goed is bijgehouden, is dat volgens de politie niet na te gaan.

Ook is het niet helder of het minimumloon wordt betaald. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) overweegt hiervoor boetes op te leggen. 

De kapitein is na verhoor op het politiebureau in Arnhem weer vrijgelaten. Er wordt een proces-verbaal tegen hem opgemaakt. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: