Ede plundert spaarkas en gaat fors lenen om financiën rond te krijgen

EDE - De gemeente Ede laat de schulden oplopen en haalt 45 miljoen euro uit de spaarkas om de begroting rond te krijgen. Dit onder meer om de bouw van scholen, een nieuw station en het World Food Center te kunnen bekostigen.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

De financiële positie van de gemeente gaat daardoor de komende jaren fors achteruit. Als de plannen doorgaan, zal Ede niet meer voldoen aan alle eisen die de provincie als toezichthouder stelt.

Dan daalt de verhouding tussen de gemeentelijke spaarpot en de openstaande schulden onder de kritische grens. Dat betekent dat de gemeente in de toekomst moeilijker aan al haar financiële verplichtingen kan voldoen.

260 risico's waaronder stikstof, zorg en het WFC

Ede heeft bovendien nog maar net voldoende financiële buffers om tegenvallers op te kunnen vangen. Dat komt omdat er veel risico's op de loer liggen, maar liefst 260, is te lezen. 

Onder meer de stikstofcrisis kan Ede duur komen te staan. Bouwprojecten kunnen uitlopen of moeten zelfs helemaal stoppen. Dat kan de gemeente vele miljoenen gaan kosten.

Lees ook: 50 bouwprojecten Ede in de problemen vanwege stikstofuitspraak

Hetzelfde geldt voor zorg en ondersteuning. Steeds meer mensen maken er gebruik van, maar het is nu nog onduidelijk of Ede extra Rijksgeld krijgt om alles te kunnen blijven betalen.

Ook de ontwikkeling van het World Food Center-gebied, inclusief voedselthemapark, bedrijventerrein en woningbouw, brengt volgens rekenmeesters grote financiële risico's mee. Dat is opvallend, want er staat voor het hele project ook al een miljoenentegenvaller op de grondexploitatie in de boeken.

Lees ook: 19,7 miljoen euro verlies op grond voedselcentrum Ede

Belastingen weinig omhoog, wel veel minder geld voor zorg

Anders dan veel andere gemeentes kiest het Edese gemeentebestuur er voor om de belastingen niet drastisch omhoog te gooien. Voor de meeste belastingen geldt alleen een inflatiecorrectie van 1,5 procent. De afvalstoffenheffing stijgt mogelijk meer, maar waarschijnlijk nog niet in 2020.

Lees ook: Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en 10 euro' omhoog

De gemeente schroeft wel het geld voor zorg flink terug om de budget-overschrijding te remmen. Daarvoor kondigde wethouder Hester Veltman in maart 23 bezuinigingsmaatregelen aan, die samen een structurele besparing van 7,5 miljoen euro per jaar op moesten leveren. Inmiddels zijn er 17 maatregelen overgebleven waarmee de gemeente vanaf 2022 6,5 miljoen euro per jaar wil besparen.

De gepresenteerde plannen zijn nog niet definitief. De gemeenteraad gaat zich er de komende maanden nog over buigen.

Cijfers: reserves en schuld 
Van de 126 miljoen euro reservegeld begin 2019, blijft eind 2023 nog maar 81 miljoen euro over. De totale schuld van de gemeente stijgt over dezelfde periode met 48 miljoen euro, van 301 miljoen naar afgerond 349 miljoen euro.

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Ede Ede Politiek Nieuws
Deel dit artikel: