Nieuws

Arnhem doet mee aan landelijke proef maatschappelijke diensttijd

De gemeente ontvangt 6 ton voor deelname.
Arnhem is een van de elf gemeenten die van het kabinet ervaring op mogen doen met maatschappelijke diensttijd voor jongeren. Die kunnen hun competenties en talenten ontdekken en ontwikkelen door zich vrijwillig in te zetten voor de samenleving. Arnhem hoopt in twee jaar tijd 140 jongeren een zetje in de rug te geven. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhem is een van de elf gemeenten die van het kabinet ervaring op mogen doen met maatschappelijke diensttijd voor jongeren. Die kunnen hun competenties en talenten ontdekken en ontwikkelen door zich vrijwillig in te zetten voor de samenleving. Arnhem hoopt in twee jaar tijd 140 jongeren een zetje in de rug te geven.
Arnhem zoekt naar eigen zeggen nieuwe manieren om te werken aan een stad waarin iedereen gelijke kansen heeft, iedereen meedoet en inwoners minder afhankelijk en meer zelfstandig zijn. De maatschappelijke diensttijd kan jongeren van 16 tot 27 jaar daarbij op weg helpen. 
Tijdens hun maatschappelijke diensttijd ontdekken de jongeren hun talenten en ontwikkelpunten. Ze krijgen de kans om mensen buiten hun eigen leefwereld te leren kennen, vriendschappen op te bouwen en hun maatschappelijk bewustzijn te vergroten. Daarnaast leren ze belangrijke vaardigheden en ze leren verantwoordelijkheid nemen.

Belgisch voorbeeld

Het initiatief van het kabinet is geïnspireerd op Belgisch voorbeeld. Daar bleken jongeren na afloop meer verantwoordelijk en maatschappelijk bewust en was 83 procent van hen zes maanden later in opleiding of aan het werk.

Individueel en gezamenlijk

Deelnemers krijgen een 26 weken durend programma voor de kiezen, waarin zij drie dagen per week individueel en in gezamenlijke projecten aan de slag gaan. Arnhem ontvangt hiervoor de komende twee jaar ruim 6 ton rijkssubsidie.
Op kleinere schaal experimenteren Arnhemse maatschappelijke organisaties en scholen al met maatschappelijke diensttijd. Deelname aan de landelijke proef betekent dat de stad de ervaring hiermee kan vergroten. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!