Nieuws

Boerenprotest: duizenden agrariërs op trekkers en vele kilometers file

Weer protesteren boeren tegen de stikstofmaatregelen, die het hen onmogelijk zou maken om te werken. Duizenden boeren trekken woensdag op de tractor naar De Bilt en Den Haag. Een overzicht van wat er tot nu toe is gebeurd. © Omroep Gelderland
DEN HAAG - Weer protesteren boeren tegen de stikstofmaatregelen, die het hen onmogelijk zou maken om te werken. Duizenden boeren trekken woensdag op de tractor naar De Bilt en Den Haag. Een overzicht van wat er tot nu toe is gebeurd.
Door de actie was het een chaos in de ochtendspits, zeker richting Utrecht en Den Haag. Zo was het erg druk op de A1 bij knooppunt Hoevelaken, waar het verkeer meer dan twee uur vertraging had. In heel het land stond op het hoogtepunt zo'n 450 kilometer file.
De boeren maakten een tussenstop in De Bilt bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat het RIVM verantwoordelijk is voor de stikstofberekeningen. Volgens burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt waren er 1500 tractoren aangemeld, maar er zijn er naar schatting 3000 gekomen.
Na de bijeenkomst in De Bilt trok de stoet door naar Den Haag. Daar werden uit voorzorg meerdere straten afgezet door legervoertuigen. De boeren wilden demonstreren bij het Binnenhof, maar kregen hier geen toestemming voor.
De uittocht van boeren uit De Bilt zorgde opnieuw voor chaos op de snelwegen. Zo werd de A12 bij Nootdorp afgesloten op last van de politie. In Den Haag namen de boeren onder meer het Malieveld in beslag.

Eerdere protesten

Op 1 oktober gingen ook honderden boeren, onder wie veel Gelderse, op de trekker naar Den Haag. Ook dat leidde tot lange files op de snelwegen.
Afgelopen maandag protesteerden honderden boeren bij het provinciehuis in Arnhem. Gedeputeerde Peter Drenth zegde toen de omstreden stikstofmaatregel op te schorten.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!