Nieuws

Wijchen kampt met tekorten en krikt belastingen omhoog

Het gemeentehuis in Wijchen.
Financieel ongezond is Wijchen niet, maar de komende jaren moet de gemeente wel bezuinigen. De zorgkosten zijn hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. De gemeente wil dit onder meer aanpakken door de onroerendezaakbelasting op te krikken. © Gemeente Wijchen
WIJCHEN - Financieel ongezond is Wijchen niet, maar de komende jaren moet de gemeente wel bezuinigen. De zorgkosten zijn hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. De gemeente wil dit onder meer aanpakken door de onroerendezaakbelasting op te krikken.
De grootste financiële tegenvallers voor Wijchen zijn de hoge zorgkosten en lage inkomsten van het rijk. In 2020 verwacht de gemeente een tekort van acht ton. Het nieuwe jeugdzorgbeleid moet in 2021 verschil maken.
Voor dat beleid kijkt de gemeente samen met Rondom Wijchen, een coöperatie van welzijnspartijen, hoe jongeren preventief geholpen kunnen worden met lichtere, zogeheten ‘vrij toegankelijke programma’s’. Dat zijn bijvoorbeeld praatgroepen, extra begeleidingen op school of speciale trainingen, zoals faalangsttrainingen.

Kwart minder bijstandsgerechtigden

Wijchen denkt ook dat het plan ‘Wijchen Werkt’ leidt tot lagere kosten voor uitkeringen. Doel van het plan is om het aantal bijstandsgerechtigden op de lange termijn met 25 procent te laten dalen. 
Afgelopen zomer startte het project. 'Met dit plan worden in eerste instantie statushouders klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Van maandagochtend tot en met donderdagmiddag krijgen deelnemers speciale lessen en trainingen, waaronder ook Nederlandse les, zodat hun afstand tot de arbeidsmarkt verkleind wordt', vertelde wethouder Nick Derks destijds.

Meer ozb-belasting

Om verder te besparen, stelt het college een verhoging van de onroerendezaakbelasting met tien procent voor. Dat komt neer op 28 euro per jaar voor een gemiddelde woning. De lastendruk neemt ook toe door stijgende kosten voor afvalverwerking. ‘Het college begrijpt dat elke lastenverhoging inwoners in de portemonnee kan raken’, vertelt wethouder Geert Gerrits.
De gemeente houdt dan volgens Gerrits wel ruimte om voorzieningen in stand te houden, zoals een zwembad, bibliotheek en een ‘rijk verenigingsaanbod’. Hij voegt toe: ‘We kunnen ook investeren in projecten voor Wijchen-Zuid, het centrum, bedrijventerrein Wijchen Oost en in verduurzaming van gemeentelijk vastgoed.’
De gemeenteraad van Wijchen discussieert op 7 november over de begroting 2020-2023.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.