VIDEO | Koerdisch protest Arnhem verstoord door opstootje

ARNHEM - Tijdens een Koerdisch protest op het Velperplein bij Musis Sacrum in Arnhem ontstond maandagmiddag enige opschudding. Mannen van Turkse afkomst verstoorden de bijeenkomst waarna Koerdische demonstranten ze met hun vlaggen te lijf gingen. De aanwezige politie greep in.

Door het roepen van leuzen en met spandoeken en vlaggen demonstreren ongeveer vijftig Koerden tegen de Turkse inval in Noord-Syrië, vorige week. Er werden papieren uitgedeeld. Hierop staat dat de Koerdische gemeenschap dringend vraagt om onder meer economische sancties tegen Turkije en een no-fly zone in Rojava en het noorden van Syrië. 

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

'Ze daagden ons uit'

Tijdens het protest liepen de emoties hoog op. 'Ook bij de Turken', weet demonstrante Perri Issa. 'Ze daagden ons uit. Ze zeiden: Het Koerdische volk zal niet blijven bestaan, het moet weg. Wij zullen vrede brengen. Maar dat doen ze niet.'

'Dat is heel pijnlijk', vervolgt Issa. 'Velen van ons zijn dood gegaan door de bombardementen en alles wat in Rojava speelt. Dit ligt voor ons heel gevoelig.'

De Koerden zullen tot en met donderdag dagelijks om 17.00 uur op het Velperplein demonstreren. Dinsdag gekleed in zwart, de kleur van rouw. Woensdag steken ze kaarsen aan bij lege schoenen. Die symboliseren de omgekomen Koerden. En donderdag trekken de demonstranten witte kleren aan, net zoals ze doen bij begrafenissen. 

Afgelopen donderdag protesteerden de Koerden ook al op het Velperplein. Toen verliep het rustig. Zaterdag is er een landelijke demonstratie, net zoals afgelopen zaterdag op het Malieveld in Den Haag. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: