Nieuws

Arnhemse daklozen willen sneller hulp en een menselijkere benadering

Een daklozenloket, kortere wachttijden voor hulptrajecten en noodwoningen. Dat zijn enkele adviezen uit het onderzoek naar de situatie van Arnhemse dak- en thuislozen. Ook willen daklozen menselijker benaderd worden, meer douches en openbare toiletten. © Pxhere
ARNHEM - Een daklozenloket, kortere wachttijden voor hulptrajecten en noodwoningen. Dat zijn enkele adviezen uit het onderzoek naar de situatie van Arnhemse dak- en thuislozen. Ook willen daklozen menselijker benaderd worden, meer douches en openbare toiletten.
door Huibert Veth
De situatie van dak- en thuislozen is een regelmatig terugkerend thema in de Arnhemse politiek. Daarom besloot de gemeente te onderzoeken wat daklozen zelf van het Arnhemse beleid vinden. Ook de reacties van zorgprofessionals werden meegenomen.
Aanleiding voor het onderzoek was de vraag om ook op zondag voldoende opvang te regelen. Maar deze behoefte blijkt onder de doelgroep nauwelijks te bestaan. Wel vinden ze de wachttijden te lang voor ze in een hulptraject terechtkomen.

'Eerste maanden gebeurt er niks'

'Dat komt door het beleid dat mensen eerst moeten wennen', zegt PvdA-raadslid Ria de Vries. 'De eerste twee maanden gebeurt er gewoon niks. Dat moet echt anders.'
Er zijn voldoende voorzieningen in Arnhem, vinden de meeste daklozen. Maar door geweldsincidenten voelt niet iedereen zich altijd prettig of veilig. Er wordt daarom gepleit voor aparte locaties voor bijvoorbeeld zorgmijders of verslaafden.

'Wasvoorzieningen nauwelijks gebruikt'

Ook willen sommige daklozen meer douches en openbare toiletten. Maar de wasvoorzieningen die er zijn, worden nauwelijks gebruikt, stellen de professionals. Het gebrek aan openbare toiletten wordt door hen wel gezien. Ook de komst van een daklozenloket vindt veel bijval. Daklozen weten nu vaak niet waar ze terecht kunnen.

'Voorzieningen niet te comfortabel'

Daklozen vragen om een menselijkere benadering door professionals, en zinvollere dagbesteding. Volgens de professionals moeten voorzieningen niet te comfortabel zijn. Er moet immers geen nieuwe vraag worden gecreëerd. De doelgroep moet volgens hen doorstromen, en niet blijven hangen.
Er wordt geadviseerd om met name bij de lichtere doelgroep die eerder op de rit te krijgen is het hulptraject sneller te starten. Voor deze doelgroep kunnen ook noodwoningen komen, zeggen de onderzoekers. Ook zou er meer moeten worden ingezet op het vroegtijdig signaleren van dreigende dakloosheid.

'Economische daklozen voorkomen'

'Economische daklozen moet je kunnen voorkomen', stelt De Vries. 'Opvang is megaduur. Als je dat geld kunt gebruiken voor preventie, ben je al veel verder.' Zij pleit ervoor dat de gemeente meer schulden van mensen overneemt, zodat deze niet verder oplopen.
Dat er zoveel verschil zit tussen de beleving van de daklozen en de professionals, baart De Vries zorgen. Ze gaat het onderzoek op de agenda van de Arnhemse gemeenteraad zetten. De SP heeft er vragen over gesteld aan het college.
Schema Arnhemse inloop- en opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen
Schema inloop- en opvangvoorzieningen
Een daklozenloket, kortere wachttijden voor hulptrajecten en noodwoningen. Dat zijn enkele adviezen uit het onderzoek naar de situatie van Arnhemse dak- en thuislozen. Ook willen daklozen menselijker benaderd worden, meer douches en openbare toiletten.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!