Burgemeester Doetinchem: 'Buitensporig geweld van geoefende vechters'

DOETINCHEM - 'Buitensporig geweld van geoefende vechters.' Zo noemt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem de ernstige ongeregeldheden die in de nacht van zaterdag op zondag grote onrust veroorzaakten in het centrum van zijn stad. 'We willen precies weten wie deze mensen zijn', aldus de burgemeester.

De politie constateerde volgens Boumans dat er 'geoefende vechters' waren in de groep relschoppers die het aan de stok kreeg met de politie. De problemen begonnen rond 03.00 uur toen de uitbater van Club 22-24 aan de Grutstraat de hulp van de politie inschakelde. 'Een groepje van tien ruziemakers groeide heel snel tot een groep van vijftig personen. Ik wil weten hoe dat zo snel kon gebeuren', aldus de burgemeester, die laat laat weten hij dit nog niet meemaakte in zijn 2,5 jaar als burgemeester. 'Dit echt niet goed voor onze stad.'

Zie ookOnrust in Doetinchem door massale vechtpartij

Tientallen agenten ingezet

Aanvankelijk was de politie met acht agenten ter plaatse. De groep keerde zich tegen de politie, waarbij sprake was van 'uitzonderlijk en excessief geweld'. De politie trommelde snel nog tientallen agenten op uit de wijde omgeving. Uiteindelijk werd het centrum van Doetinchem schoongeveegd en werden vier personen aangehouden.

Een politieagente liep verwondingen op aan haar hand. Een relschopper raakte gewond toen een politiehond hem greep. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De tekst gaat verder onder het item:

'Wie waren deze mensen?'

Boumans prijst het handelen van de politie, maar ook dat van de horeca-ondernemer. 'Er is volgens alle afspraken gehandeld. Daarom wil ik weten waarom het toch zo uit de hand liep. Wie waren deze mensen, wat deden zij in Doetinchem en wie deed precies wat?' 

Cameratoezicht

De ongeregeldheden wakkeren de discussie over cameratoezicht in Doetinchem aan. In de Achterhoekse plaats hangen nu nog geen camera's. 'Als die er wel waren geweest, maakte dat de opsporing van deze mensen een stuk makkelijker", zegt Boumans. De gemeenteraad praat binnenkort over mogelijk cameratoezicht.

De politie vraagt getuigen om beelden op te sturen. De politie is verder op zoek naar een man die in de Korte Kapoeniestraat werd mishandeld. De mogelijke dader is aangehouden, maar het slachtoffer ging er vandoor.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: