Brand verwoest groot deel winkelhart Brummen

BRUMMEN - Een fel uitslaande brand heeft vannacht een groot deel van het winkelhart van Brummen in de as gelegd. Om 01.15 uur moest de brandweer uitrukken naar een brand in een bakkerij aan het Marktplein. De brand was zeer moeilijk te bestrijden en sloeg uiteindelijk vanuit de bakkerij over naar drie woningen en de naastgelegen Blokker en een cafetaria. De schade is enorm.

UPDATEDoneeractie in feesttent Brummen voor gedupeerden zeer grote brand

Het vuur leidde tot veel rookontwikkeling en een NL Alert met de oproep om ramen en deuren gesloten te houden. De brandweer had door de dichte bebouwing moeite de brand te blussen. Korpsen uit omliggende plaatsen hielpen mee. 'Het winkelcomplex is verloren,' zei woordvoerder Frank Schipholt van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland uiteindelijk.

Bij de brand vielen geen gewonden. De negen bewoners van de drie brandende woningen boven de winkels wisten zich allemaal in veiligheid te brengen. Zij zijn door de gemeente opgevangen. 'Voor zover ze zelf geen onderdak kunnen regelen, worden zij daarbij geholpen door de gemeente,' aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio.

Bewoners complex aangeslagen

De bewoners zijn duidelijk aangeslagen door de brand. Velen zijn alles kwijt. Ze staan een eindje van de brand bij elkaar na te praten. Er zijn tranen en troostend slaan ze een arm om elkaar heen.

De tekst gaat verder onder de video

Buurtbewoners hebben meegeholpen de inventaris van de bakkerij in het afgebrande complex te redden. 'Met zestig man waren we aan het slepen,' zegt een buurtbewoner. De broodmachines en andere inventaris van de bakkerij zijn zolang opgeslagen bij de groenteboer, een eindje verderop in de straat. 'Je helpt elkaar in zo'n situatie hè,' zegt de groenteboer.

Slag voor Brummen

Er stonden honderden mensen buiten naar de brand te kijken. Pal voor het complex was in een grote tent een feest aan de gang. 'Ik hoorde plots de sirenes, wat een geluid,' aldus een toeschouwster. 'Ik ben naar buiten gerend en zag allemaal rook en vlammen. Dit is een grote slag voor Brummen, verschrikkelijk.'

Rond 04.30 uur had de brandweer het vuur onder controle. Maar voor het nablussen zijn zeker nog enkele uren nodig, aldus de brandweer.

 

 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Brummen Brummen Nieuws
Deel dit artikel: