Overweeg jij een nier te doneren?

NIJMEGEN - Stanley de Fretes uit Doetinchem vraagt om een nier. Hij is een van de 755 Nederlanders die op dit moment op een nieuwe nier wachten. Het wachten op een orgaan van een overleden donor duurt lang, voor veel mensen te lang. En dus hopen ze op een levende donor. Want van de twee nieren kan een gezond persoon er namelijk best één missen.

Iedereen boven de 18 jaar kan een nier doneren, mits die persoon gezond is. De donatie moet volledig belangeloos zijn, dus je mag er geen geld of cadeau's voor ontvangen. Als je een nier wil doneren wordt je uitgebreid gescreend, psychisch en lichamelijk. Ben je geschikt bevonden, dan is het de vraag of je past bij degene die je een nier wil schenken.

Komen bloedgroep en weefseltype overeen? Is dit niet het geval, dan kun je deelnemen aan een cross-over programma. Dan gaat jouw nier naar een andere patiënt en dan krijgt de patiënt aan wie jij je nier wilde schenken de nier van een andere donor. 

De tekst gaat verder onder de video


Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting

Wilma loopt rond met maar één nier

Wilma de Joode uit Herwijnen schonk tweeënhalf jaar geleden één van haar nieren aan een onbekende nierpatiënt. Ze raadt het iedereen aan, die daarvoor de mogelijkheid heeft.

De tekst gaat verder onder de video

Zes weken herstel

'Je kunt prima leven met één nier', zegt nefroloog (nierdokter) Menno Kooistra van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. 'De kans op hoge bloeddruk is wel iets groter. En elke operatie kan complicaties hebben, maar dat komt gelukkig maar heel zelden voor.' 

Na de operatie heb je vaak een week of zes nodig om weer normaal te kunnen functioneren. 

Zie ook: Wie heeft er een nier voor mij?
              Steeds meer mensen staan een nier af
              Noodkreet om nier: Stanley wil door voor zijn kinderen
              Wilma doneerde een nier: 'Dit was het ultieme helpen'
              Stanley krijgt 10 nieren aangeboden, maar zijn zoektocht is nog niet klaar

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: