Nieuws

Wel of niet doorgaan met Marktplein Apeldoorn? Wethouder maakt excuses

Wethouder Sandmann (tweede van links).
Wethouder Mark Sandmann van Apeldoorn maakte donderdagavond excuses aan de raad vanwege de miljoenen extra kosten voor de herinrichting van het Marktplein. De raad legde hem donderdag het vuur aan de schenen. Het college komt met een voorstel voor 'hoe nu verder'. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Wethouder Mark Sandmann van Apeldoorn maakte donderdagavond excuses aan de raad vanwege de miljoenen extra kosten voor de herinrichting van het Marktplein. De raad legde hem donderdag het vuur aan de schenen. Het college komt met een voorstel voor 'hoe nu verder'.
door Bastiaan van Blokland 
Het plein moet volgend jaar nog heringericht worden. Maar het project is financieel al dusdanig uit de hand gelopen dat het tot veel ophef leidt. Eigen onderzoek toonde aan: er zijn flinke fouten gemaakt. 

Doorgaan, niet doorgaan?

Verantwoordelijk wethouder Sandmann: 'We zijn bezig met een voorstel voor het Marktplein. De scenario's zijn: het plein niet doen, het plein wel doen conform het inhoudelijke plan en een andere variant.' De voorstellen gaan eind oktober richting de raad. 

'Hoe wrang is dit?'

Er is bij het mislopen niet één aanwijsbare fout gemaakt. Meerdere zaken droegen daaraan bij, stelt de wethouder na intern onderzoek. Hij steekt tijdens het debat, dat bij tijd en wijle veel weg had van een verhoor, ruimhartig de hand in eigen boezem. 
'Als we Apeldoorners vragen mee te denken, moeten we zorgen dat we de zaken goed voor elkaar hebben. En ze vertrouwden erop dat wat zij kozen, ook ging gebeuren. Hoe extra wrang is het dan hoe dit gelopen is?'

Scherper zijn, spiegel voorhouden

'Ik heb mij een spiegel voorgehouden. Ik moest scherper zijn', geeft de wethouder toe. 'Ook ik heb niet genoeg doorgevraagd', zegt hij, refererend aan de plannen en de bijkomende, oplopende kosten. 
Sandmann: 'De cijfers klopten niet en ze zijn inderdaad niet goed gecheckt op dat moment.' SP-fractievoorzitter Sunita Biharie vindt dat de wethouder doet alsof het project niet meer te stoppen is. 'Dat is lelijke politiek.' Daarnaast vindt zij het niet te verkopen dat het op essentiële zaken zo is misgelopen. De partij is een petitie gestart om het hele project te staken. Die is op vrijdagmorgen bijna 700 keer ondertekend.
De wethouder geeft aan dat lopende projecten in Apeldoorn onder de loep worden genomen, voor het geval daar dezelfde organisatorische weeffouten inzitten. 

Weerbarstig en verandering

Binnen de gemeentelijke organisatie moet een cultuuromslag plaatsvinden, zegt Sandmann. 'Daar zijn we mee bezig, maar dat heeft tijd nodig. Het is weerbarstig. Dat is niet iets wat over een maand of een jaar af is. En dan is het nog maar de vraag hoe je zoiets kunt meten.'
Het is overigens niet de eerste keer dat die cultuuromslag besproken wordt in de raad. Volgende week staat het onderwerp weer op de politieke agenda. De SP liet weten een motie van afkeuring of wantrouwen te overwegen. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!