Puttenaren gaan flink meer belasting betalen

PUTTEN - Het komende jaar betalen Puttenaren een kleine 13 procent meer ozb-belasting dan in 2019. Ook de afvalstoffenheffing gaat omhoog. Voor een gezin in een rijtjeswoning betekent dat jaarlijks 50 euro meer belasting. Het college stelt deze verhoging voor in haar begroting voor 2020.

door Ellen Kamphorst

Putten verhoogt de ozb om de financiën op orde te krijgen. Het grootste punt waarmee Putten worstelt zijn de uitgaven op de jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Daarnaast vallen de inkomsten vanuit het Rijk tegen. 

Het is een bijzondere dag voor de kersverse financiën wethouder Edwoud 't Jong (SGP). Vorige maand was hij nog fractievoorzitter, nu is hij wethouder financiën: 'Het is een vreemde gewaarwording, in de kadernota heb ik met mijn fractie onderwerpen aangedragen die nu in de begroting staan.' Of hij dan zijn eigen wensen van tafel moest vegen: 'Nee hoor, de gemeenteraad weet heel goed wat de reikwijdte is.' 

En die reikwijdte is beperkt. De gemeente Putten komt in 2019 uit op een verlies en dat wil ze het komend jaar niet weer. t Jong: 'Het streven is om de budgetten niet te overschrijden.' Of dat haalbaar is de vraag. In 2019 geeft Putten 7 miljoen uit aan jeugdzorg, terwijl er 5 miljoen voor begroot is. 't Jong geeft toe dat denken dat de gemeente komend jaar wel binnen de begroting blijven een illusie is: 'Ik vind het belangrijker dat kinderen de zorg krijgen die ze nodig hebben.' Door in te zetten op preventie en de uitgaven beter in kaart brengen hoopt de gemeente in 2020 minder geld uit te geven. 

Toeristen betalen ook meer

Niet alleen Puttenaren gaan meer belasting betalen, ook toeristen die in de gemeente overnachten. Zij moeten in 2020 samen 182.000 euro extra in het laatje brengen. Toeristen die kamperen, betalen minder dan hotelgasten. Dat geld wordt ook besteedt aan het aantrekkelijker maken van Putten voor de toerist. 't Jong: 'Als je het vergelijkt met het westen, betalen toeristen echt niet de hoofdprijs.'

Begin november debatteert de gemeenteraad nog over deze voorstellen. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Putten Putten Nieuws
Deel dit artikel: