Inspectie stuit op 'verborgen Chinese economie' in Duiven

De inspectie heeft bij een controle in Duiven vier illegale Chinezen aangetroffen. Ze werkten bij twee bedrijfjes aan batterijen voor elektrische fietsen, zo is woensdag bekendgemaakt.

De eerste controle vond dinsdag door de gemeente en politie plaats op het industrieterrein van Duiven. Zij troffen een bedrijfje aan waar twee Chinezen aan het werk waren en lichtten de Inspectie SZW in.

Inspecteurs zagen vervolgens op loopafstand van het bedrijf nog drie Chinezen werken, waarvan er nog eens twee illegaal bleken te zijn. Alle vier de Chinezen hebben geen bsn-nummer. Twee van hen wonen in Duiven, maar staan niet ingeschreven in de bevolkingsadministratie.

Buiten alle systemen om

De bedrijven zelf staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar de inspectie vermoedt dat ze geen belasting betalen in Nederland. De bedrijven functioneerden feitelijk buiten alle systemen om. Een 'verborgen Chinese economie in Duiven', noemt de inspectie het.

De vier werknemers kregen hun loon rechtstreeks uit China. Bij het ene bedrijf worden batterijen voor elektrische fietsen gerenoveerd en bij de andere ingeregeld. Of er een relatie tussen de bedrijven bestaat, is nog niet helder.

Onderbetaald en lange dagen

Volgens de inspectie werden de vier werknemers vermoedelijk onderbetaald en moesten ze dagelijks te lang werken. Ook zou er onveilig zijn gewerkt, bijvoorbeeld door te solderen zonder een goede afzuiging.

De inspectie kwam de vier Chinezen op het spoor na een grote controle op bedrijventerreinen in Duiven, Westervoort en Zevenaar. Die maakte onderdeel uit van de gezamenlijke aanpak van de drie gemeenten tegen ondermijning. Er zijn meer dan vijftig panden bezocht, waarbij een aantal kleinere zaken nog nader worden onderzocht.

Zie ook: Gemeenten en politie kammen 'witte vlekken' op bedrijventerreinen uit

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Duiven Duiven Nieuws
Deel dit artikel: