Nieuws

Ook Zutphen doet ballon in de ban

Een zee van gekleurde ballonnen die de lucht in gaan bij een bruiloft of het oplaten van een wensballon tijdens de jaarwisseling: in Zutphen is het binnenkort verboden. Het college volgt daarmee de gemeenten Brummen en Oude IJsselstreek, die eerder het oplaten van ballonnen al in de ban deden. © Pixabay
ZUTPHEN - Een zee van gekleurde ballonnen die de lucht in gaan bij een bruiloft of het oplaten van een wensballon tijdens de jaarwisseling: in Zutphen is het binnenkort verboden. Het college volgt daarmee de gemeenten Brummen en Oude IJsselstreek, die eerder het oplaten van ballonnen al in de ban deden.
door Madelien Jansen
Met een breed aangenomen motie verzocht de gemeenteraad het college eerder dit jaar een verbod in te stellen voor het op- en loslaten van ballonnen bij evenementen en festiviteiten. Het gemeentebestuur geeft daar nu gehoor aan. 
Sinds een aantal jaar ontmoedigt de gemeente Zutphen het oplaten van ballonnen al actief. Volgens het college werkt dit zogeheten ontmoedigingsbeleid goed, maar toch worden er bij kleine evenementen en privé-aangelegenheden nog wel eens ballonnen opgelaten. Op verzoek van de gemeenteraad gaat het college daarom nu over tot een verbod. 

Milieuvervuiling en dierenleed

Het oplaten van ballonnen staat al een aantal jaar ter discussie. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien ballonrestjes bijvoorbeeld aan voor voedsel. Ook kunnen dieren verstrikt raken in de linten of touwtjes waar de ballon aan vast zit. Biologisch afbreekbare ballonnen zijn volgens het gemeentebestuur ook geen goed alternatief: deze zouden door de natuur niet snel genoeg afgebroken worden, waardoor dieren ook deze ballonnen voor voedsel aanzien. 
De landelijke tendens is dat steeds meer gemeenten het oplaten van ballonnen verbieden. Zo is het aantal gemeenten met een verbod in één jaar tijd verdrievoudigd. Met een algemeen verbod volgt Zutphen deze ontwikkeling. Wanneer het verbod precies ingaat, is nog niet bekend. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!