Afvalstoffenheffing omhoog door luiers

BENEDEN-LEEUWEN - De gemeente West Maas en Waal blijft incontinentiemateriaal gescheiden inzamelen. De kosten daarvoor zijn 35.000 euro extra per jaar. Die extra kosten zullen worden doorberekend via de afvalstoffenheffing.

De gemeente loopt voor bij deze vorm van gescheiden inzameling. De andere gemeentes in het Rivierengebied volgen mogelijk later. West Maas en Waal vindt het onredelijk wanneer inwoners met kleine kinderen of mensen met urinewegproblemen onnodig hard getroffen worden door hogere kosten.

In het Rivierengebied werd in juli van dit jaar het systeem ingevoerd van het omgekeerd inzamelen, waarbij bewoners met hun restafval naar een ondergrondse container moeten. Daar moeten ze dan per keer voor betalen. Mensen met luiers hebben dan snel grotere volumes restafval en extra kosten.

Probleem met verwerking

Tot nu toe worden de luiers volgens wethouder Ton de Vree gewoon verbrand, samen met het andere restafval. 'Helaas verloopt een proef voor de verwerking van de luiers bij de ARN in Weurt nog niet voortvarend', laat de wethouder verder weten. Bij de proef wordt geprobeerd grondstoffen uit het incontinentiemateriaal terug te winnen. Dat lukt nog onvoldoende.

Toch heeft de gemeente nu besloten de gescheiden inzameling van luiers door te zetten en de extra kosten over alle inwoners te verdelen.

Deel dit artikel: