Zutphen bouwde Burgerzaal bijna volledig met leningen

ZUTPHEN - Tijdenlang was Zutphen één van de machtigste steden in het Hertogdom Gelre. Maar toen Holland opkwam, begon het geld op te raken. Eén van de laatste 'stuiptrekkingen' van de macht was de bouw van een groot prestigeproject: de huidige Burgerzaal.

Naast de opkomst van Holland in het westen, kwam ook het Bourgondische leger steeds dichterbij. De stadsmuren van Zutphen konden wel wat doorstaan, maar de Bourgondiërs hadden zwaar geschut meegenomen.

De tekst gaat verder onder de video.

'Gelre ging economisch gezien achteruit', legt de archeoloog uit. 'Het geld raakte gewoon op. Men kon de normale uitgeven betalen, maar een leger zat er niet meer in.' De Burgerzaal is oorspronkelijk gebouwd als een vleeshuis. 'Het was één van de laatste stuiptrekkingen, een prestigeproject. Dit gebouw is eigenlijk volledig gebouwd met leningen, op de pof.'

Later is het gebouw nog gebruikt als rechtbank, gevangenis en boterzaal. Tegenwoordig worden er bijeenkomsten en exposities gehouden. Ook vergadert de gemeenteraad van Zutphen in de zaal.

Bekijk de hele uitzending van de Ridders van Gelre.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: