'Illegale' Nederlander in Spanje naar huis na hulp Marcouch

MELILLA - Een 25-jarige Nederlander die door de Spaanse politie werd aangezien voor een illegale migrant, heeft zijn paspoort terug. Dat meldt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, die niet te spreken is over het optreden van de Spaanse autoriteiten.

Ouisam Karim bracht ongeveer een maand door op straat in de enclave Melilla. Hij is naar eigen zeggen mishandeld en geïntimideerd door de politie. Na twee dagen cel werd hij begin september vrijgelaten, zonder paspoort. Agenten dachten dat het document vervalst was. 

Melilla is een Spaanse enclavestad in het noorden van Marokko. Het is Spaans grondgebied en dus onderdeel van de Europese Unie. In Melilla proberen veel illegale Afrikaanse migranten de EU binnen te komen.

Karim sliep noodgedwongen op straat na zijn vrijlating. Zonder papieren kon hij niet meer verblijven in een hotel. 'Ik voel me machteloos', zei hij tegen de NOS. Hij zou twee keer zijn beroofd.

'Absurd'

De 25-jarige verbleef de laatste dagen bij een kennis van Marcouch en kan volgens hem nu terugreizen naar Nederland. 'Onbevredigend blijft dat de Spaanse autoriteiten geen verantwoordelijkheid nemen', twittert de PvdA-burgemeester. 

Marcouch noemde de situatie eerder al 'absurd'. De PvdA vindt dat zowel de Spaanse als Nederlandse overheid tekortschoten. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: