Deze 'lieve' vaas heeft een bijzonder fout verleden

SCHERPENZEEL - Op de vaas staat een lieve afbeelding van een lammetje. Maar het verleden van de kunstenaar is wat minder lief. De vaas is enigszins bijzonder omdat een groot deel van de collectie van Cris Agterberg verdwenen is na de oorlog. Agterberg was namelijk fout.

Bij toeval kwam de vaas op tafel bij taxateur Marcel Brouwer tijdens een uitzending van Schatgraven. 'Ik ben afgestudeerd op Cris Agterberg', vertelt hij. De vaas is in het bezit van meneer Buren uit Scherpenzeel.

De tekst gaat verder onder de video.

Buren kreeg de vaas als erfenis van zijn moeder. 'Mijn opa heeft bij Westraven gewerkt.' Westraven is een tegelfabriek in Utrecht. Onderop de vaas staat ook een stempel van de fabriek. Het ontwerp is echter van Agterberg.

Veel van het werk van de Utrechtse sierkunstenaar is verloren gegaan. 'Dat had onder meer te maken met zijn positie in de Tweede Wereldoorlog', legt taxateur Brouwer uit. 'Hij was zelfs leider van een divisie van de Kultuurkamer'. Na de oorlog oordeelde een rechter dat Agterberg geen bloed aan zijn handen had gehad.

Zijn rol in de oorlog had nadien veel invloed. 'Veel mensen wisten het wel en dachten: die spullen willen we niet om ons heen.' De waarde van de vaas wordt geschat op 100 euro.

Bekijk hier de hele uitzending van Schatgraven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: